VIDEO Sherlock zkoumá tajemství Juliana Assange

Kultura Kultura
17. 7. 2013 17:51
Podívejte se na první ukázku z očekávaného filmu o WikiLeaks
Benedict Cumberbatch jako Julian Assange.
Benedict Cumberbatch jako Julian Assange. | Foto: Aktuálně.cz

Video - Právě vyšel první oficiální trailer k velmi očekávanému politickému dramatu Pátá moc, které shrnuje události kolem WikiLeaks. Role kontroverzního hackera Juliana Assange, který je pro jedny bojovníkem za svobodu a pro druhé zrádcem, se ujal čím dál populárnější Benedict Cumberbatch, známý hlavně coby autistický detektiv Sherlock Holmes z úspěšné minisérie BBC.

Assangeho bývalého kumpána Daniela Domscheita-Berga, jehož vzpomínky na dobu strávenou v týmu kolem WikiLeaks se staly jedním z podkladů scénáře, se zhostil německý herec Daniel Brühl (Hanebný pancharti, Good-bye, Lenin). Kromě jeho memoárů se renomovaný televizní scenárista Josh Singer, který je podepsaný například pod seriály jako Západní křídlo nebo Fringe, inspiroval investigativní knihou o WikiLeaks z pera reportérů Guardianu Davida Leighe a Lukea Hardinga, kteří měli o celé kauze informace z první ruky. Jejich deník totiž patřil mezi těch několik málo vybraných titulů, které měly s Assangem dohodu o publikování tajných materiálů.

Režie dramatu podle skutečných událostí připadla Billu Condonovi, který má na kontě jak zajímavé nezávislé filmy jako Bohové a monstra nebo Kinsey, tak komerční zakázky typu muzikálu Dreamgirls nebo dvou epizod ze ságy Stmívání.

Každopádně sám Assange se už ze svého ekvádorského azylu proti tvůrcům silně vymezil, když vznikající snímek označil za „masivní propagandistický útok na WikiLeaks a charakter jeho štábu".

Z traileru je jasné, že Benedikt Cumberbatch září a film bude dobré vidět už jen kvůli jeho fascinujícímu výkonu. A zdá se, že k hlavnímu hrdinovi snímek nezaujímá jasné stanovisko a osciluje mezi oslavou Assangeovy odvahy a občanského postoje a odsouzením jeho narcismu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy