Ve Rwandě měl premiéru film o genocidě

BBC, gmc
28. 3. 2006 14:00
Londýn  - Premiéra snímku, v němž hrály stovky Rwanďanů, již přežili masakr v roce 1994, se konala na stadionu ve rwandské metropoli Kigali.

Film Střílející psi (Shooting Dogs) natočil režisér Michael Caton-Jones v anglicko-německé koprodukci. Autorem předlohy byl Richard Alwyn, mimo jiné autor dokumentu o útoku na školu v osetském Beslanu. Premiéra se konala za účasti prezidenta Paula Kagameho.

Hlavními hrdiny hraného filmu jsou katolický kněz (John Hurt) a učitel angličtiny (Hugh Dancy). Oba si musí vybrat mezi bezpečím útěku ze země zmítané občanskou (či spíše kmenovou) válkou a nejistým osudem po boku Tutsiů, kteří jsou nevyhnutelným cílem etnického násilí.

Děj filmu je založen na událostech ve školním komplexu ETO (Ecole Technique Officielle)  v Kigali, kde v roce 1994 milice zmasakrovaly tisíce lidí; Tutsiové se v komplexu ukrývali poté, co byli zabiti prezidenti Rwandy a Burundi a hutuské milice začaly v hlavním městě systematicky vyvražďovat tutsijské obyvatelstvo.

Foto: Aktuálně.cz

Masakr trval tři měsíce; jen v Kigali se počet obětí vyšplhal na 200 tisíc, v celé Rwandě pak odhady hovoří až o dvou milionech mrtvých.

"Film je důležitým příspěvkem k nedávným dějinám naší země," řekl na slavnostní premiéře rwandský ministr kultury Joseph Habineza. Dodal, že natáčení snímku bylo nesmírně prospěšnou zkušeností pro všechny Rwanďany, kteří se na něm podíleli, a bude prý velkou pomocí v dlouhodobém procesu smiřování.

 

Právě se děje

Další zprávy