V USA má premiéru Spielbergův Mnichov

ČTK, Hej
23. 12. 2005 20:00
Los Angeles Spielbergův kontroverzní film Mnichov dnes vstupuje do amerických kin.

Mnichov je v USA jedním z nejočekávanějších filmů roku a současně jedním z hlavních oscarových favoritů. Vzbudil už řadu kontroverzí a je nejvážnějším Spielbergovým snímkem od Schindlerova seznamu (1993). Pojednává o izraelské odvetě za palestinský teroristický útok, při němž bylo zavražděno 11 izraelských sportovců na olympiádě v Mnichově v roce 1972.

Spielberg o Mnichovu řekl: "Vyprávím film rozhodně z izraelského pohledu. Ale s velkou dávkou empatie. Chtěl jsem ji projevit v každém směru, protože tato situace není černobílá. Nezajímalo mě vyprávění příběhu o pomstě a nechtěl jsem, aby to byla moralita, jakou byl Vojín Ryan."

plakát k filmu Mnichov
plakát k filmu Mnichov | Foto: Aktuálně.cz

Kontroverze Mnichov vzbuzuje především tím, že na rozdíl od většiny dosavadních názorů nestraní ani jedné ze stran konfliktu a hrůzný čin palestinských teroristů poměřuje stejně jako následující odplatu izraelských tajných služeb. Byl proto mimo jiné nařčen z protiizraelského postoje. Ve filmu se Spielberg zamýšlí i nad cenou, kterou demokracie platí za boj s terorismem a nad metodami, které k obraně demokracie používá.

V Česku má Mnichov premiéru 2. února.

 

Právě se děje

Další zprávy