V Cannes bude letos velká tlačenice o Zlatou Palmu

Kamil Fila Kamil Fila
24. 4. 2009 9:30
Soutěžit bude Tarantino, Almodóvar, Loach i Trier

Cannes - 62. ročník nejprestižnějšího filmového festivalu, jenž se bude konat ve známém francouzském letovisku od 13. do 24. května, je po několika slaběji obsazených letech tentokrát nabitý slavnými jmény. Skoro se až zdá, že tentokrát dostali vstup jen ti prověření, kteří sice občas můžou způsobit skandál, ale už vlastně očekávatelný a institucionalizovaný.

Quentin Tarantino, jehož Pulp Fiction právě tady vzbudilo v roce 1994 pozdvižení, vyvolal  v posledních letech u náročného - a také hodně snobského publika -spíše zívání, a to pouze v doprovodném programu festivalu.

Quentin Tarantino
Quentin Tarantino | Foto: Reuters

Nyní byli přijati - jak už dopředu hlásil - do soutěže jeho Inglorious Basterds (Hanebný parchanti), což bude zřejmě velmi odvázaná variace na akční exploatační filmy o druhé světové válce, které vznikaly hlavně v 60. a 70. letech a neměly žádné umělecké ambice. A najednou - je Cannes umělecky posvěcuje! Brad Pitt coby americký Žid, který hodlá nakopat zadek náckům, si už voskuje frajerský knírek.

Mezi dvacítkou filmů v soutěži se objeví také nový film britského klasika sociálních dramat Kena Loache nazvaný Looking for Eric (Hledání Erica) o pošťákovi, který je bláznivým fanouškem do fotbalu a v životní krizi mu pomáhají moudra, jež mu uděluje sám někdejší francouzský hráč Manchesteru United Eric Cantona (ten si ve filmu zahrál sám sebe).

Loach již v Cannes vyhrál v roce 2006 svým historickým dramatem o kořenech IRA nazvaném Zvedá se vítr. Jeho nový počin se má nést v lehce komediálním duchu.

Pedro Almodóvar
Pedro Almodóvar | Foto: archiv

Tchajwanský režisér Ang Lee, jenž již dlouhá léta žije v Americe, přiveze svou retro komedii Taking Woodstock o hnutí hippies v San Francisku 70. let. Lee v Cannes soutěžil již v roce 1997 s rodinným dramatem Ledová bouře.

Španěl Pedro Almodóvar představí novinku Los abrazos rotos/Broken Embraces (Zlomená objetí) o filmovém režisérovi, jenž ztratí nejenom zrak, ale i lásku své manželky, kterou hraje jeho oblíbenkyně Penelope Cruzová. Snímek by měl být stylizován do žánru erotického thrilleru.

Novozélandská režisérka Jane Campionová, autorka Piana, se tu uvede se historickou romancí z 19. století Bright Star (Jasná hvězda) o básníkovi Johnu Keatsovi, jehož ztvárnil britský herec Ben Whishaw (Parfém: Příběh vraha).

Jane Campion
Jane Campion | Foto: archiv

Dánský provokatér Lars von Trier přiveze svůj horor Antichrist o páru, jenž přišel nedávno o dítě a zjišťuje, že jejich krize má něco společného s plíživou přítomností Satana v lesích, kde jsou nyní na chatě.

Původem rakouský režisér Michael Haneke, který žije ve Francii, se vrátí do německé jazykové oblasti se svým černobíle nasnímaným dramatem Der Weisse Band/The White Tape  (Bílá stužka) odehrávajícím se na venkovské škole na počátku minulého století. V příběhu o rituálním trestu bude prý sledovat kořeny německého nacismu.

Michael Haneke
Michael Haneke | Foto: archiv

Francouzský režisér argentinského původu Gaspar Noé, jenž před lety pobouřil svým snímkem Zvrácený (Irreversible), tentokrát přichází s dramatem Enter the Void (Vstup do prázdnoty) - okolo nějž se šušká, že to bude poslední režisérovo dílo, po němž hodlá opustit kariéru filmaře.

Natáčelo se v Japonsku a projekt prošel složitými postprodukčními úpravami, které mají přinést na plátno filmové triky, jež prý dosud nikdy nebyly k vidění a mají zobrazovat změněné stavy vědomí hlavního hrdiny; ten po smrti rodičů slíbil, že ochrání svou mladší sestru stůj co stůj.

Gaspar Noé
Gaspar Noé | Foto: archiv

Jihokorejský autor Park Chan-wook - který se proslavil svou trilogií pomsty; nejznámější je prostřední Oldboy - nyní zkouší nový žánr, jejž opět hodlá reinterpretovat v moderním duchu. Jeho horor Bak-Jwi/Thirst (Žízeň) vypráví o knězi z malého města, jehož nepodařený lékařský experiment promění v upíra.

Tchajwanský existencialista Tsai Ming-liang, jenž je častým soutěžícím na prestižních festivalech, se letos vrací s komediálně laděným snímkem Visages/Face (Tvář), který natočil ve Francii s francouzskými herci v Louvru. Vypráví o tchajwanském filmaři, jenž se ve slavném muzeu snaží prozkoumat mýtus o Salomé. (Tu představuje modelka Laeticia Casta.)

Park Chan-wook
Park Chan-wook | Foto: archiv

Hongkongský specialista na gangsterské filmy Johnie To střídá komerčněji a umělečtěji zaměřené projekty. Do soutěže soutěže jede se snímkem Vengeance (Pomsta), v němž se nájemný vrah (veterán Simon Yam) stane podezřelý z toho, že je informátorem FBI.

Palestinský smutný komik Elia Suleiman, jenž před lety zaujal alegorií Boží zásah, se ve snímku The Time That Remains (Čas, který zbývá) bude - nepochybně kontroverzně - zabývat vznikem státu Izrael a jeho dosavadní historií až do současnosti.

V soutěži se dále objevují jak zasloužilí klasici jako Ital Marco Bellocchio či Francouz Alain Resnais, tak zavedení tvůrci (Španělka Isabel Coixetová či Francouz Xavier Giannoli) - ale i relativní nováčci.

Tsai Ming Liang
Tsai Ming Liang | Foto: archiv

Předsedkyní poroty se stane francouzská herečka Isabelle Huppertová, která hrála například hlavní roli v Hanekeho Pianistce - za což získala v Cannes hereckou Palmu.

Zahajovacím filmem bude nejnovější 3D animovaný snímek studia Pixar, nazvaný Up! (Vzhůru!). Podle oznámení má jít o revoluční průlom nikoli v  3D animaci, ale především 3D projekci.

Mimo soutěž by měl být také uveden velmi očekávaný snímek Terryho Gilliama The Imaginarium of Doctor Parnassus, v němž ztvárnil svou poslední roli předčasně zesnulý Heath Ledger. Vzhledem k magické zápletce filmu, kde hrdina projde kouzelným zrcadlem, za něj zbytek příběhu odehráli tři herečtí kolegové - Johnny Depp, Jude Law a Colin Farrell.

 

Právě se děje

Další zprávy