Tři televize se přimlouvaly u prezidenta

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 5. 2006 16:20
Praha - Soukromé stanice i veřejnoprávní Česká televize spojily své síly, aby nemusely povinně přispívat na výrobu nových filmů.

V době, kdy se prezident Václav Klaus rozhodoval, zda má či nemá podepsat zákon o fondu kinematografie, poslali mu ředitelé České televize, Novy a Primy společný dopis. V něm předložili několik důvodů, proč by měl tento zákon vetovat - zákon, který by televizím ukládal povinnost přispívat na výrobu nových českých filmů.

"Vážený pane prezidente, obracíme se na Vás s naléhavou prosbou, abyste ještě jednou pečlivě zvážil svůj podpis pod novelou zákona č. 241/1992 Sb, o Státním fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie," píší ředitelé Klausovi v neveřejném dopisu, jehož plné znění má Aktuálně.cz k dispozici.

  • Kopie všech čtyř stránek dopisu si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Za poslední měsíce je to již podruhé, co veřejnoprávní televize i soukromé stanice postupovaly v ekonomických otázkách ve vzájemné shodě. Poprvé se dohodly na společné strategii s vysíláním televizní reklamy a zvýšením koncesionářských poplatků. Česká televize se reklamního času postupně vzdává a poslanci jí schválili vyšší výběr poplatků od majitelů televizorů.

Nyní televize společně chtěly prosadit odmítnutí zákona o fondu kinematografie. Klaus později, tedy po obdržení televizního dopisu, zákon skutečně vetoval.

O sepsání dopisu nikde zástupci televizí neinformovali, ale mluvčí České televize Martin Krafl v odpovědi dokumentaristovi Vítu Janečkovi jeho existenci nepřímo potvrdil.

Česká televize podle Krafla českou filmovou tvorbu podporuje. Odmítla ale podpořit zákon v podobě, v které byl postoupen prezidentovi k podpisu.

"Česká televize považuje za nesystémové, aby z dosažených výnosů přispívala jiné organizaci na úkol, jehož plnění jí samé ukládá zákon.  Proto se připojila k iniciativě ostatních provozovatelů celoplošného televizního vysílání a vyzvala prezidenta republiky, aby svůj podpis pod tímto zákonem zvážil," napsal mluvčí Janečkovi.

Infobox

ZDE SI MŮŽETE PŘEČÍST V PLNÉM ZNĚNÍ KLÍČOVÉ DOKUMENTY:

 

 

V odpovědi také uvádí, že vzhledem k úpravám textu, k nimž došlo během legislativního procesu, stavěl navrhovaný zákon Českou televizi do ještě nevýhodnějšího postavení než komerční vysílatele.

České filmaře zjištění, že Česká televize přispěla k neschválení zákona, šokovalo: "Česká televize veřejně deklaruje podporu českému filmu. Tímto způsobem se ale zapojila do lobby komerčních televizí  proti českému filmu," prohlašuje Pavel Strnad, předseda Asociace producentů v audiovizi.

"Politici podlehli lobbingu televizí a dostali strach ten zákon podpořit," tvrdí režisér Karel Janák (Snowborďáci, Rafťáci).#reklama

A co říká Janák na dopis televizí? "Je samozřejmé, že tyhle subjekty se brání tomu, že by měly něco platit. Ale film jinou šanci prostě nemá. Řada dobrých projektů peníze nedostane prostě proto, že jsou nekomerční. To mohl ten nový zákon změnit. Tím vetem se všechno vrací zase na začátek. Politici si nás filmaře přehazují jako horký brambor," dodává Janák s tím, že dosud právě financování filmů od českých televizí drželo film nad vodou. "Televize vám možná dají půlku rozpočtu a druhou musíte zaplácnout reklamou," naráží Janák na financování formou product placementu, které mu umožnilo natočit například Rafťáky.

 

Právě se děje

Další zprávy