Super Špek Me, hospodská stravo!

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 2. 2006 17:00
Praha - V den premiéry amerického dokumentu Super Size Me odstartuje i český vykrmovací experiment Super Špek Me.

Film Super Size Me je zábavný dokument nejen o amerických stravovacích návycích, ale též o životním stylu. Morgan Spurlock, autor i hrdina, se rozhodl kvůli svému filmu celý měsíc neživit ničím jiným než fastfoodem.

Zdravotní následky byly děsivé, ale film se stal diváckým hitem a řetězcům rychlého občerstvení přidělal značné potíže, když upozornil na zdravotní rizika související s konzumací jejich pokrmů.

Ve světě film Super Size Me vyvolal značné ohlasy a lze očekávat, že nejinak tomu bude od čtvrtka i v Česku. U nás navíc odstartuje český "doplňkový" experiment s názvem Super Špek Me, který přenáší přístup Super Size Me do českých podmínek.

V USA trpí nadváhou dva ze tří dospělých, v Česku zhruba každý pátý. Dokument Super Size Me i jeho česká varianta Super Špek Me se tak mohou stát vhodným způsobem, jak na problém vzrůstající obezity upozornit.

Super Size Me
Super Size Me | Foto: Aerofilms

Dobrovolník Karel Gustav Božan (pseudonym) se bude v rámci Super Špek Me po celý měsíc stravovat výhradně českým stylem: jíst smí pouze v českých hospodách, bufetech a stáncích rychlého občerstvení, každý den musí zkonzumovat alespoň jedno pivo a rozhodně se musí vyhnout sportu.

Na zdraví dobrovolníka budou dohlížet lékař Lukáš Pollert, fitness trenér Vít Chaloupka a Iva Málková ze společnosti Stop obezitě. Karel Gustav Božan si po celou dobu experimentu bude vést webový deníček, který najdete ZDE.

Super Size Me
Super Size Me | Foto: Aerofilms

Kino Světozor chystá v rámci uvedení filmu Super Size Me také minifestival Self Shooters, na kterém budou promítány filmy, jejichž aktéry jsou jejich autoři. Přehlídka začne 23. února.

Film Super Size Me je po filmu Dítě už druhým distribučním titulem společnosti Aerofilms. Ta chce dokument Super Size Me dostat pro jeho výchovný a současně zábavný účinek i do škol.

Recenzi filmu Super Size Me uveřejníme na Aktuálně v průběhu tohoto týdne.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy