Stoneův film o 11. září vyvolal rozpaky

ČTK, gra
6. 8. 2006 15:00
New York -  Zatímco kritici nový film Olivera Stonea přijali, pozůstalí moc nadšeni nebyli a žádají od filmařů více peněz. Uvnitř: TRAILER

Pozůstalí po obětech 11. září pojetí filmu odmítli. "Hollywood by nám víc pomohl, kdyby působil tak, aby se 11. září 2001 už nikdy nemohlo opakovat," prohlásila zakladatelka organizace Rodiny 11. září Carie Lemacková.

"Nejde nám o to, aby lidé seděli a dívali se na film, ale aby proti terorismu něco aktivně dělali," dodala podle agentury DPA.

Další rodinní příslušníci obětí kritizovali studio Paramount, že mu zjevně více záleželo na zisku než na zpracování tragédie. Paramount už dříve oznámil, že výnos z prvních pěti dnů komerčního promítání filmu věnuje pozůstalým.

Monika Ikenova, která ztratila během útoků svého manžela, uvedla, že je z filmu velmi zklamaná. "Myslím si, že by tvůrci měli dát pozůstalým více peněz," prozradila.

Americká média film charakterizovala jako vyjádření úcty odvaze a sebeobětování záchranářů, nikoli příběh o terorismu.

"Stoneovi se zdařilo předat divákovi pocit, že je uprostřed děje mezi hroutícími se mrakodrapy," napsal magazín Newsweek. Podle časopisu Variety má film "přitažlivé a dojemné scény, ale vykazuje i zdlouhavé, ztuhlé části".

Foto: Aktualne.cz

Svým finančním darem pozůstalým tak Paramount napodobil studio Universal, které příbuzným po obětech věnovalo "sedmimístnou sumu" z výnosu filmu Let 93, jenž jako první pojednával o událostech z 11. září. Snímek popisuje vzpouru cestujících v jednom z unesených letadel, které tak ke svému cíli, jež mělo zničit, nikdy nedoletělo. Teroristé raději stroj strhli k zemi, než by cestujícím dovolili, aby je přemohli.

World Trade Center se soustředí na postavy dvou skutečných policistů, Johna McLoughlina a Williama Jimena. Ti se snažili pomoci lidem uvězněným v mrakodrapech zasažených letadly a byli nakonec posledními dvěma osobami, jež se z trosek zborcených mrakodrapů podařilo zachránit.

 

Právě se děje

Další zprávy