Jaký je film Olivera Stonea o 11. září?

Irena Hejdová Irena Hejdová
24. 5. 2006 0:00
Cannes -  Režisér Oliver Stone představil na filmovém festivalu v Cannes prvních dvacet minut svého nového filmu pojednávajícího o teroristických útocích na WTC. Uvnitř: VIDEO

Od newyorských útoků, při kterých zemřelo více než 3000 lidí, v září uplyne 5 let. Velkorozpočtový snímek World Trade Center vstupuje do amerických kin 9. srpna, do českých 28. září. Stone prozatím ukázal novinářům pracovní sestřih prvních dvaceti minut snímku.

Podívejte se na TRAILER

Hrdiny World Trade Center jsou policisté John McLoughlin a Will Jimeno - jedni z posledních zachráněných, kteří byli vyproštěni z trosek zřícených věží. Tři další členové jejich týmu při pádu budov zemřeli. Ústřední dvojici hrají Nicolas Cage a Michael Pena, jejich manželky  představují Maria Bellová a Maggie Gyllenhaalová.

"Je to skutečný příběh dvou newyorských policistů uvězněných v sutinách. Jejich žen a dětí a jejich neuvěřitelné, nemožné záchrany," říká Stone o svém filmu, který popisuje jako trýznivý portrét odvahy, kamarádství a vytrvalosti.

Film začíná ráno v půl čtvrté, kdy McLoughlin odchází do práce; sprchuje se, obléká a vyráží na cestu. Spolu s dalšími Newyorčany a s věžemi WTC na obzoru. Nikdo netuší, co se chystá.

Cage po prvním útoku vede své mužstvo do první věže, která se však zřítí přímo na ně; ze zachránců se rázem stanou oběti. Předvedený sestřih končí ve chvíli, kdy leží na zemi obě budovy. Poslední, co novináři viděli, jsou oči Nicolase Cage v temnotě pod třiceti stopami prachu, betonu a železa.

Pracovní sestřih byl promítán před Stoneovým klasickým válečným filmem Četa, který ještě tento měsíc - dvacet let po své premiéře - vstoupí na DVD. Podle Stonea má Četa s World Trade Center řadu styčných bodů. "Už dvacet let se snažím vyprávět příběhy těch, kdo byli našima očima a ušima - kdo viděli skutečnou pravdu."

Foto: Aktualne.cz

Film je příběhem obyčejných policajtů v neobyčejném pekle, píše William Booth ve Washington Post. Podle Boothe film vypadá takřka jako tradiční katastrofický příběh. "Působí ale mnohem silněji, protože si všichni pamatujeme zmatek a nedůvěru onoho zářijového rána," míní.

Oba policisté, jejichž příběhy jsou ve filmu zpracovány, dostali za filmová práva 200 tisíc dolarů. Oba také pomáhají s propagací snímku a snaží se utlumit obavy, že film je příliš politický.

Stone proslul právě jako autor politických snímků Narozen 4. července, Nebe a země či J. F. K. World Trade Center nicméně podle prvních - a pozitivních - ohlasů vskutku nechává politiku stranou.

Foto: Aktualne.cz

Většinové veřejné mínění má nicméně za to, že na snímky s touto tematikou je ještě příliš brzy. Filmaři oponují, že jejich díla mohou zhojit rány pozůstalých. Některé z vdov a pozůstalých po hasičích či policistech, kteří ve WTC zahynuli, přesto proti WTC protestují.

Není to poprvé. V amerických kinech už měl premiéru Let číslo 93, který vyvolal podobné reakce. Snímek rekonstruuje události v letadle, které teroristé unesli a které ztroskotalo v polích v Pensylvánii poté, co tři další stroje zaútočily na WTC a Pentagon.

Trailer k Letu číslo 93 některé newyorské diváky pobouřil tak, že musel být stažen. Trailery k World Trade Center, které jsou nyní v amerických kinech promítány před Šifrou mistra Leonarda, jsou však prý mnohem méně děsivé.

 

Právě se děje

Další zprávy