Stallone chystá akční film snů. Bude v něm i Arnold

26. 2. 2009 17:15
V The Expendables se sejdou akční hvězdy minulosti

Los Angeles - S pořádnými dávkami růstového hormonu a testosteronu v ampulkách a tabletkách se dají dělat divy. Sylvester Stallone se po relativně úspěšném návratu v Rockym (2006) a Rambovi (2008) chystá na další akční film. Ve dvaašedesáti bude vůdcem speciálního komanda zabijáků, kteří mají svrhnout jednoho jihoamerického diktátora.

Vůdcovskou roli si Stallone posílí i tím, že film - stejně jako posledního Rockyho a Ramba - bude režírovat a je rovněž autorem scénáře. Především se mu ale podařilo shromáždit neskutečnou skupinu spoluhráčů. Obsazení snímku The Expendables (možný překlad by byl Postradatelní či Jednotka odepsaných) připomíná síň mírně zašlé slávy akčního žánru posledních tří desetiletí.

Dolph Lundgren (Missionary Man)
Dolph Lundgren (Missionary Man) | Foto: archiv

Po jeho boku stanou drobný mistr kung-fu Jet Li (45), vysoký Švéd Dolph Lundgren (51), ostře řezaný Jason Statham (32) a někde na druhé straně nebo "uprostřed" se objeví zmrtvýchvstalý wrestler a boxer Mickey Rourke (56), zapomenutý král béček Eric Roberts (52), mexický zjizvenec Danny Trejo (64) i charakterní herec Forest Whitaker (47).

A to na poslední chvíli ještě vypadl veterán Ben Kingsley (65) a svou roli odřekl Jean-Claude Van Damme (48), který si již svůj "návratový" film JCVD natočil a nyní se věnuje pokračování Krvavého sportu.

Stále se ještě spekuluje o účasti Sandry Bullockové coby zatím jediné herečky v obsazení tohoto chlapáckého superbijáku.

Jason Statham (ze série Transporter)
Jason Statham (ze série Transporter) | Foto: archiv

S Lundgrenem se Stallone utkal v roce 1985 v Rockym IV., s Ericem Robertem v roce 1994 ve snímku Specialista a se Sandrou Bullockovou vytvořili neodolatelný komediálně-romantický pár ve sci-fi Demolition Man (1993).

Nejvíce pozornosti na sebe nicméně upoutalo oznámení, že malou roličku přijal Arnold Schwarzenneger (61), toho času kalifornský guvernér. Ten si od roku 2003 dává od pořádného natáčení pauzu. Pouze symbolicky předal žezlo wrestlerovi The Rockovi ve filmu Vítejte v džungli, kde ho v jedné scéně v baru poplácal po rameni, a objevil se rovněž jako rozmařilý princ Hapi v předělávce Cesty kolem světa za 80 dní s Jackiem Chanem v hlavní roli.

Jet Li
Jet Li | Foto: archiv

Dokonce v novém, čtvrtém díle Terminátora, který přijde do kin v létě, už nehraje fyzicky. Pouze nechal do počítače naskenovat svou tvář, kterou pak trikaři umístí na tělo mladého rakouského kulturisty Rolanda Kickingera.

Spojení Stalloneho a Schwarzeneggera přitom definitivně potvrzuje jejich dávnou vnitřní spřízněnost, která se v průběhu 80. a 90. let  projevovala i vzájemnou rivalitou, očerňováním, zesměšňováním (viz snímky Dvojčata, Poslední akční hrdina, Demolition Man) i tím, že si v polovině 80. let nakrátko vyměnili společnou ženu - Brigitte Nielsenovou (viz rovněž filmy, kde spolu hráli - Rudá Sonja, Rocky IV. A Cobra).

Mickey Rourke (The Wrestler)
Mickey Rourke (The Wrestler) | Foto: archiv

The Expendables každopádně nabídnou jakousi přehlídku vyhasínajících hvězd  a zároveň dají možnost předvést těm novým - naděje se vkládají zvláště do Scotta Adkinse (32), který se skrze role mrštných padouchů v arénových mlátičkách typu Utržený ze řetězu či Undisputed II: Last Man Standing probojovává do vyšší ligy - v nízkorozpočtovém filmu s názvem Ninja a v comicsovém blockbusteru X-Men Origins: Wolverine, kde bude protivníkem Hugha Jackmana.

Natáčení The Expendables začne na konci března v Brazílii; premiéra se plánuje na rok 2010. Schwarzenegger ale odehraje svůj part v pohodlí Los Angeles. Ostatně nebude hrát nic jiného než sám sebe - guvernéra Kalifornie.

Stallone v tělocvičně dva měsíce před natáčením
Stallone v tělocvičně dva měsíce před natáčením | Foto: archiv

Film se ponese ve zjevně militaristickém "republikánském" duchu a přesvědčení, že USA mají právo hrát roli světového policajta. Tuto politickou rovinu ale většina fanoušků nebude řešit jako problematickou. Otázka jen je, jestli a zda Stallone někdy dospěje do stavu Clinta Eastwooda, který své dřívější postavy zastávající cestu tvrdého řešení v posledních letech silně přehodnocuje.

Stallone zatím demonstruje především to, že nechce stárnout. Nejnověji si pořídil několikanásobná tetování na ramena, která mají zakrýt jeho křečové žíly.

 

Právě se děje

Další zprávy