Španělský film Medvídek vyhrál festival

čtk, kiz
21. 11. 2005 9:45
Praha - Cenu odborné poroty v závěru šestého ročníku gay a lesbického filmového festivalu Mezipatra získal španělský snímek Medvídek .

Z filmového festivalu v Montrealu si už předtím odnesl ocenění jako nejlepší evropský film. Příběh ze současného Madridu zachycuje konfrontaci problémů heterosexuálního a homosexuálního světa, ale zároveň je tématem filmu rodina a její pouta. U diváků festivalu, jejichž celkový počet podle organizátorů přesáhl od 4. listopadu více než osm tisíc, zvítězil slovenský film Supper Man pojednávající o netoleranci k homosexuálům. Studentská porota ocenila jako nejlepší krátký film švédský snímek Zamilované noci o náklonnosti dvou mužů.

Festival se konal deset dní v Brně, od 14. listopadu se pak přesunul do Prahy. Zaměřil se na rodinné vztahy homosexuálních párů a výchovu dětí v takovém prostředí. Přehlídku šesti desítek filmů uzavřel včera večer v kině Světozor oceněný snímek Medvídek.
Z dotazníků vyplněnými festivalovými návštěvníky podle pořadatelů vyplynulo, že diváky gay a lesbické filmové produkce jsou jako každý rok zhruba z poloviny homosexuálové a z poloviny lidé většinové orientace.

Festival organizuje brněnské občanské sdružení Stud, které se zabývá problematikou sexuálních menšin.

 

Právě se děje

Další zprávy