Mezipatra míří mezi pražské publikum

RiK, ČTK
9. 11. 2005 12:11
Praha - Letošní festival gay a lesbického filmu Mezipatra je zaměřen na rodinné vztahy a rodičovství homosexuálních párů.

Soutěžní přehlídka začala minulý pátek v Brně a od pondělí 14. listopadu se 60 snímků představí i pražskému publiku v kině Světozor. V hlavním městě doprovází festival výstavy fotografií, představení Divadla Komedie a diskuse, informovali dnes novináře organizátoři festivalu.

"Ústředním tématem je pro nás letos dětství jako období bez předsudků," řekl ředitel festivalu Aleš Rumpel. Podle něj jsou homosexuální páry, které vychovávají děti, pro většinovou společnost dosud velké tabu. K tomuto tématu na festivalu uvádějí tři dokumenty - Otcovský instinkt, Táta a taťka a Máma a Máša a také dva hrané filmy Medvídě a Výrobna dospělých. 

Organizátoři divákům slibují kvalitní filmy, které jsou úspěšné na různých zahraničních festivalech. Tahákem má být kultovní britský seriál Queer As Folk, který nebyl v Česku ještě uveden, poznamenal Rumpel. Soutěžní přehlídka vyvrcholí 20. listopadu slavnostním vyhlášením vítězů v kině Světozor. O nejlepším hraném filmu bude rozhodovat odborná porota, o krátkém snímku porota studentská.

Festival Mezipatra už šest let pořádá občanské sdružení Stud Brno, které se zabývá problematikou sexuálních menšin. V Praze se akce koná potřetí. Cílem akce je přinášet kvalitní snímky s gay a lesbickou tematikou. Zároveň chce také pomoci s odstraňováním společenských předsudků a netolerance vůči homosexuálům.

Loni festival navštívilo kolem 8000 lidí, zhruba 40 procent z nich byli heterosexuálové. Většině návštěvníků bylo do 30 let, uvedl Rumpel. Letošní ročník přilákal v Brně během prvních šesti dnů přes 1500 diváků. Největší úspěch podle organizátorů měla u návštěvníků americký lesbická romantická komedie Mango Kiss, španělské melodrama Medvídě a slovenský gay film Supper Man.

Oficiální stránky festivalu naleznete zde

 

Právě se děje

Další zprávy