Shrek a Nemo už si nezapálí. Disney válčí s kouřením

Jan Pomuk Štěpánek
29. 7. 2007 20:55
Bojovníci s tabákovým průmyslem krok studia vítají
Foto: Bonton

Los Angeles - Antikuřácká lobby slaví v Hollywoodu další vítězství. Generální ředitel The Disney Studio vyhlásil válku kouření ve filmech. A spolu s bojovníky proti nikotinu doufá, že se brzy přidají i další studia.

Scény, které se objevily například v kresleném filmu 101 dalmatinů z šedesátých let a ve kterých postava zlé Cruella De Vil nevyndá ani na vteřinku cigaretu z pusy, jsou dnes už nemyslitelné.

Nedojde sice k retušování klasických snímků, jak to ironicky předpovídají autoři cynické komedie Děkujeme, že kouříte, ale DVD se starými disneyovkami, kde se kouří, budou zpětně opatřeny upozorněními a spoty proti kouření.

A protože do Disneyho impéria patří i studia Touchstone a Miramax, bude se nová antikuřácká politika týkat i hraných snímků pro dospělé. Jestli půjde o úplný zákaz kouření ve filmech produkovaných těmito společnostmi, není jasné.

Shrek 3
Shrek 3 | Foto: Bontonfilm

Výkonný ředitel Disney Studio Robert A. Iger v prohlášení naznačil, že kouření bude v jejich filmech prezentováno jako cosi odrazujícího, depresivního a zhoubného.

Většina antitabákových lobbyistických skupin přivítala rozhodnutí Disneyho studií s opatrným optimismem. "Je to velmi důležitý první krok," prohlásil Martin Dockrell, mluvčí protikuřácké skupiny Ash. "Doufáme, že je to jen začátek dominového efektu a že se brzy přidají další studia."

Hledá se Nemo
Hledá se Nemo | Foto: Aktuálně.cz

Zprávu s potěšením přijala i další vlivná organizace bojující proti tabákovému průmyslu. Mluvčí The American Legacy Foundation prohlásila, že se jedná o "krok správným směrem". "Mají obrovský vliv na zhruba 400 tisíc mladých lidí, kteří začnou kouřit," dodává Ellev Vargya z The American Legacy Foundation.

Je to letos už druhý významný krok boje Hollywoodu proti kouření. V květnu schválila vlivná Motion Picture Association of America novou reguli, podle které bude přihlíženo na kouření při klasifikaci přístupnosti filmů, která má často velmi zásadní vliv na komerční úspěch nebo neúspěch filmu.

 

Právě se děje

Další zprávy