Sedmikrásek už se prý Klaus nedočká

Irena Hejdová Irena Hejdová
22. 5. 2006 11:00
Praha - Film je byznys, říká prezident Václav Klaus. Film je umění, oponuje režisér Petr Václav ve svém otevřeném dopise.

V úterý mají poslanci na programu další hlasování o novele zákona o státním fondu kinematografie. Pokud se jim podaří přehlasovat veto Václava Klause z minulého týdne, přinese to českému filmu více financí.

Po otevřeném dopisu českých filmařů a Vachlerově obvinění Klause z matení veřejnosti se ozývá s otevřeným dopisem i režisér a scenárista Petr Václav (Marian, Paralelní světy, Paní Le Murie).

Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Václav se stejně jako předchozí iniciativy ohrazuje proti Klausovu tvrzení, že film je byznys jako každý jiný a že není třeba ho zvýhodňovat na úkor ostatních.

"Kinematografie je nejen průmysl, ale také umění," píše Petr Václav. "Nejdražší, jaké existuje, jelikož mobilizuje velké množství spolupracovníků a techniky. Srovnávat film s malířstvím či s literaturou je tudíž přinejmenším zarážející, i když větší podporu spisovatelů a výtvarných umělců bych jen vítal."

Po zákonu podle Petra Václava netouží jakési lobbistické skupiny, ale především sami autoři nekomerčních projektů, kteří  bez státní podpory nejsou schopni zrealizovat své projekty.

Režisér připomíná Klausovi i jeho oblíbený film Sedmikrásky od Věry Chytilové s tím, že v dnešní době by takový snímek vůbec nemohl vzniknout, protože by byl považován za příliš nonkonformní.

Václav v závěru svého dopisu nastiňuje vizi budoucnosti české kinematografie, z níž prý zbyde "pouze festival v Karlových Varech, kde se čeští filmaři budou dívat, jak se film dělá v zahraničí, a kde se Vy  rád ukážete mezi partií tenisu a golfu, osvětlen přítomností nějaké celoplanetární hvězdy a postav českého showbusinessu".

 

Právě se děje

Další zprávy