Scientolog Cruise může na německé ministerstvo obrany

tur
17. 9. 2007 16:20
Film Valkyrie se smí točit v autentických objektech
Foto: cruise, film

Berlín - Německá vláda změnila původní rozhodnutí a pustí hollywoodské filmaře v čele s Tomem Crusisem do objektů nynějšího ministerstva obrany. Takzvaný Bendlerův blok, který byl za války využíván jako vrchní velitelství armády a sídlo rozvědky wehrmachtu, dnes slouží coby památník odporu proti Třetí říší.

 Scény popravy plukovníka Clause von Stauffenberga by se tak měly natáčet v autentickém prostředí na dvoře objektu. Právě jeho postavu ztvárňuje Cruise ve snímku Valkyrie, inspirovaným skutečnými událostmi nezdařeného atentátu na Adolfa Hitlera z roku 1944.

Natáčení válečného dramatu provázejí peripetie od první klapky, jež cvakla v polovině července. Nejprve německá vláda nesouhlasila s natáčením vůbec, když později svolila, zranilo se při nehodě během snímání v okolí současného ministerstva financí jedenáct členů štábu. Také policie odmítla vpustit kamery do svého areálu.

Ministerstvo obrany, v jehož útrobách se celé spiknutí plánovalo a kde Claus von Stauffenberg míval svou pracovnu, však po celou dobu vstup filmařům tvrdošíjně odmítalo.

Foto: Aktuálně.cz

Spekulovalo se, že důvodem má být Cruiseova příslušnost k scientologické církvi, která se v Německu netěší velké popularitě - i když oficiální verze zněla, že by neměla být znesvěcena důstojnost místa.

Filmaři ale nakonec přesvědčili úřad, že vylíčí poválečné Německo v dobrém světle.  Podle mluvčí úřadu Thomase Raaba tak film podtrhne, že nezvítězilo barbarství, ale nakonec se v Německu probudila demokratická síla.

Opakovaným žádostem bylo vyhověno nicméně s podmínkou, že při natáčení v objektu nebudou použity jako rekvizity vlajky s hákovými kříži, kterými tvůrci v srpnu znovu vyzdobili fasády ministerstva financí na rohu Leipzigerstrasse a Wilhelmstrasse.

Plukovník wehrmachtu Claus von Stauffenberg se ujal přípravy na atentát, který však 20. července 1944 ztroskotal. Osobně strčil kufřík s bombou pod stůl, kde "vůdce" řídil jednu z porad. Exploze ale nebyla dost silná.

Kontroverzní snímek má Cruisovi pomoci znovu nastartovat kariéru, která začala upadat poté, co s ním rozvázalo smlouvu studio Paramount. I tady prý hrály roli Cruisovy scientologické výsřelky, ale i finanční nároky.

 

Právě se děje

Další zprávy