Tom Cruise dnes zaútočí na Adolfa Hitlera

Jan Pomuk Štěpánek, ČTK
19. 7. 2007 0:00
Najde vášnivý scientolog v Německu ztracenou slávu?
Foto: Aktuálně.cz

Berlín - Po konfliktech s německými úřady se Tom Cruise dočkal: dnes padne první klapka kontroverzního historického thrilleru o nezdařeném spiknutí proti Adolfu Hitlerovi, ve kterém hraje hlavního atentátníka von Stauffenberga.

Pod režijním vedením Bryana Singera se začíná blízko dálnice, která vede od Prahy na Berlín. Filmový štáb si pronajal i dvě letadla Ju-52. Takovým strojem letěl 20. července 1944 důstojník wehrmachtu Claus Schenk von Stauffenberg z východního Pruska do Berlína. Krátce předtím položil ve vůdcově hlavním stanu na východní frontě bombu, která ale nakonec nebyla dost silná na to, aby Hitlera usmrtila.

Foto: cruise, film

Snímek je pracovně označovaný jako Valkyrie. Anglický titul pochází z názvu zmařeného komplotu Operace Valkýra. Už předem se film stal v Německu politickým tématem; i když svůj díl na tom  možná má i letní "okurková" sezona.

Německé úřady ale považují scientology za nebezpečnou sektu a když přijel jejich prominentní člen Cruise, bylo jasno. Úřady odmítly vydat povolení k natáčení. Nejdříve se zdálo, že je nic neobměkčí, do věci se ale vložil ministr obrany Franz Josef Jung a natáčení ve vojenských a veřejných budovách a prostorech povolil.

Jde hlavně o ministerstvo obrany, kde byli hlavní aktéři spiknutí postříleni. O pár dní později producenti oznámili, že potřebná povolení získali. Potvrdil to i šéf postupimských studií Babelsberg, který je s United Artists koproducentem.

Politické rozměry má i místo externích lokací. Na konci války v lesech u Berlína zahynulo na 50 tisíc německých vojáků, dnes se tam scházejí neonacisté.

Foto: Aktuálně.cz

Stauffenberg je pro navíc Německo modlou. I proto někteří kritikové nejsou nadšeni tím, že tuto kapitolu zpracuje Hollywood. Cruise odmítá i rodina po popraveném odbojáři. Nejstarší syn Berthold Schenk von Stauffenberg kategoricky vzkázal: "Ruce pryč od mého otce."

Herec má ale i řadu vlivných zastánců. Trable nechápe herec Armin Mueller-Stahl, který se prosadil v Hollywoodu. "Němečtí mravokárci jsou vždy stejní - křečovití, šosáčtí a bez potřebné trpělivosti," říká.

I režisér Florian Henckel von Donnersmarck, který za snímek Životy těch druhých dostal Oscara, úřady napadá. Cruise v hlavní roli  prý k autoritě Německa přispěje víc než deset fotbalových šampionátů jako ten, který země pořádala loni.

Cruise by pomohl i sobě. Poslední roky nebyly pro něj dvakrát vyvedené. K už tradičním Zlatým malinám dostal nově označení nejhloupější celebrita, musel překousnout vyhazov od Paramountu i posměšky kvůli příklonu ke scientologům. To všechno ho srazilo až na dno popularity.

Foto: Reuters

Když přidáme zprávy, že by ho v Mission: Impossible měl vystřídat Brad Pitt, je jasné, že Cruise potřebuje úspěšnou roli jako sůl. Založil na to i novou produkční společnost spolu s Paulou Wagnerovuu. Ta všem vzkazuje, že Cruisova osobní víra nemá žádnou souvislost s obsahem snímku. V chystaném snímku prý ztvárňuje "hrdinskou postavu" a "Německo je jediná země, kde se dá ten příběh pravdivě natočit".

 

Právě se děje

Další zprávy