Sandru Bullockovou zasáhla o víkendu komediální smrt

Kamil Fila Kamil Fila
7. 9. 2009 14:55
Film Vše o Stevovi patří k největším propadákům roku
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Slovo propadák má dva nejčastější významy - film, který svým producentům prodělá spoustu peněz, a film, který se skoro nikomu nelíbí, respektive snímek, který nesplní vysoká očekávání.

Ne vždy se tyto dva významy musejí sejít dohromady. Mnoho ceněných klasických filmů, které si s odstupem času našly místo v srdci mnoha diváků (a nakonec se zaplatily), byly v době svého prvního uvedení do kin komerčně neúspěšné. A mnoho filmů, jež vydělaly ohromné peníze, patří mezi nejvíc nenáviděné - a to právě svými platícími diváky, kteří se cítí podvedeni.

Holka, co je úplně vedle

U Sandry Bullock to už už vypadalo, že se vyhrabe ven z krize posledních let. Tento rok slavila nepředvídatelný úspěch s romantickou komedií Návrh, která jen v Americe utržila 160 milionů při čtvrtinových nákladech, a v zahraničí nastřádala dalších 110 milionů. Kritici sice přijali snímek s rozpaky, ale na to se tolik nehraje, když vyděláváte. Vždyť Návrh má lepší výsledky než dosavadní největší hity s Bullockovou - Zatímco jsi spal a Slečna Drsňák, které jsou přitom mnohem vtipnější i romantičtější.

Foto: Aktuálně.cz

Letošní velkou sólu jízdu měla potvrdit další romantická komedie All about Steve (Vše o Stevovi). Ale ouha, ukázalo se, že Sandra Bullock už není přijatelná ve všech typech rolí. V Návrhu zažila jistou přeměnu coby „zlá šéfová" a „žena, které už tikají biologické hodiny", zatímco tady se vrátila k modelu „ztřeštěná holka od vedle".

Ale výsledkem je jen „holka, co je úplně vedle".  Jak si povšimlo mnoho recenzentů, pětačtyřicetiletá herečka hraje postavu, která je napsána pro zhruba o polovinu mladší ženu a zápletka tak spíš než legračně působí lehce strašidelně.

Hlavní hrdinka Mary se totiž bláznivě zamiluje do kameramana CNN, o němž si myslí, že je pro ni ten pravý, a pronásleduje ho na mnoha pracovních štacích a ustavičně se před ním ztrapňuje. Zatímco Návrh byl o fenoménu starších žen, co si berou mladší muže a mají nad nimi navrch, v případě Vše o Stevovi se tvůrci neúspěšně pokusili komediálně podat fenomén stalkingu - pronásledování osoby, o níž si dotyčný (či dotyčná) myslí, že je pro něj osudová (či osudový).

Foto: Aktuálně.cz

Návrh startoval s 33, 6 milionovými tržbami  při počtu 3158 kopií, Vše o Stevovi se setkalo o uplynulém víkendu jen s třetinovým zájmem - 11, 2 miliony (při počtu 2251 kopií). Skončila v žebříčku druhá a kritiky v anglosaském tisku jsou strašlivé.

Nejhorší plýtvání celuloidem

Ze 77 recenzí, které eviduje databáze Rottentomatoes, jsou pouze 4 kladné a průměrné hodnocení se ustálilo na 2, 4 bodech z deseti. Přestože mělo jít o hlavní hit týdne, snadno nad ním vyhrál čtvrtý díl hororu Nezvratný osud, který měl premiéru před čtrnácti dny.

Daniel M. Kimmel z New England Movies Weekly na účet Vše o Stevovi napsal bez servítek, že představuje „bezpochyby o nejhorší plýtvání celuloidem za letošní rok" a Kevin McCarthy z BDK Reviews mu přizvukuje, že jde o „bolestivý, nevtipný a bez problémů jeden z nejhorších filmů roku 2009". 

Foto: Reuters

Robert W. Buttler z Kansas City Star pak navrhl, že by snímku „možná pomohlo, kdyby v něm byl předem nahraný smích jako u sitcomů, aby se dalo přinejmenším poznat, kdy se tu podle mínění tvůrců máme zasmát."

Podle Petera Traverse z vlivného magazínu Rolling Stone se Sandra Bullock s touto „nekoukatelnou a nezvladatelně nevtipnou fraškou nalézá v nejnižším bodě celé své kariéry". Nic nepomáhá ani to, že má za partnery dva dobré herce, Bradleyho Coopera (Pařba ve Vegas) a Thomase Haydena Churche (Bokovka).

Snímkem se zvláště cítí uraženy recenzentky, které jsou Bullockové věkově blízko, a její diblíkovské pitvoření jim připadá ponižující. Amy Biancolli z Houston Chronicles poznamenala, že film nemá „žádné ukotvení v realitě.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Recenze: Návrh Sandry Bullockové vás skoro umoří
Bullocková dobyla srdce publika milostným Návrhem

Nic na něm se nezdá být autentické. Ani užvaněná Mary, ani neživotné vedlejší postavy, ani děj, v němž dochází k častým zvratům, jež jsou spíše křečemi".

Za málo peněz hodně explozivní muziky

Hodně špatně si ale vede i druhá novinka týdne - určená nikoli stalkerům a stalkerkám, ale pařanům a pařankám (existují-li). Snímek Gamer tvůrčího dua Mark Neveldine a BrianTaylor, jež se proslavilo dvojicí akčňáků Zastav a nepřežiješ, pokračuje v podobně ulítlém stylu.

Foto: Aktuálně.cz

Námět připomíná dávného Běžícího muže (1987) s Arnoldem Schwarzeneggerem a nedávný remake Rallye smrti s Jasonem Stathamem. Odsouzenci mají možnost vybojovat si svobodu v brutální reality show. Jen tentokrát je zápletka zkomplikovaná tím, že jde o jakousi počítačovou hru v reálu a hráči manipulují skutečnými živými lidmi v naturalistickém městském paintballu.

Neveldine s Taylorem umějí za málo peněz rozpoutat hodně explozivní muziky, otázka ale je, jestli na film, v němž hraje Gerald Butler (proslavený digi-řežbou 300: Bitva u Thermopyl), nejsou premiérové tržby 9 milionů z 2600 kin a čtvrté místo přece jen příliš málo.

Cílovému publiku se sice snímek celkem líbí (na Mezinárodní filmové databázi zatím udělují průměrnou známku 7/10), ale zřejmě nejde o tak masovou skupinu, která by zajistila dostatečný komerční úspěch.

Recenzenti každopádně na film namířili své paintballové pistole a pokryli ho zelenou barvou shnilých rajčat. Na serveru Rottentomatoes má Gamer jen 21 procent kladných recenzí a průměrné hodnocení  4, 2 bodu z deseti.

Foto: Aktuálně.cz

Většina pak snímku nepřehledný vizuální styl, který si režisérská dvojice vyvinula do takového excesu, až to přestává být cool - což je základní hodnota popcornové kinematografie.

Frank Swietek ze stránky One Guy´s Opinion přímo tvrdí, že Gamer je „jedovatě hnusný, nepříjemný film na koukání, a je tak hloupý, že uráží zároveň oko i mozek". Edward Douglas ze známé stránky ComingSoon.net zase píše, že „Neveldine a Taylor ve výsledku dosáhlI úrovně bláznivosti, jakou naposledy předvedl Richard Kelly ve svých Southland Tales" (u nás běželo jako Apokalypsa).

Nicméně, najdou se i obhájci. Kam Williams ve Sly Fox napsal, že snímek je „hrozivým varováním před světem, kde vládnou stroje a lidé je následují".

Luke Y. Thompson z E! Online zase Gamera odhaluje jako „jasnou záměrnou komedii", kde s námi „dva filmaři hrají hru na ´můžeš to ještě překonat´ a odvažují se každou scénu udělat ještě bláznivější a více R-kovou" - čímž naráží na vysoký rating nepřístupnosti R, neboť v Gamerovi lítají vnitřnosti po plátně, jako by se nechumelilo. Anebo spíš tak, že se chumelí.

Pařba, která stojí za to

Poslední novinka týdne, komedie Extract s Jasonem Batemanem, Milou Kunis a Benem Affleckem, skončila při premiéře až desátá se 4 miliony. Kritikům i divákům se celkem líbí, ale její výhodou i nevýhodou je právě její decentnost.

Zjevně jenom dva filmy v Top 10 budou mít trvalejší místo v paměti: historická mystifikace Hanebný pancharti (aktuálně třetí) se pomalu blíží 100 milionům dolarů na domácích tržbách a budou zřejmě nejúspěšnějším filmem, jaký kdy Quentin Tarantino natočil.

Foto: Aktuálně.cz

Stomilionovou hranici už překonala nízkorozpočtová jihoafrická sci-fi District 9 režiséra Neila Blompkampa, jenž se stal vycházející hvězdou a dost pravděpodobně bude za tento úspěch odměněný smlouvou na adaptaci akční počítačové hry Halo.

Z nižších příček žebříčku zaujmou informace, že Harry Potter šestka stojí před branami 300 milionových tržeb a Transformers dvojka tento týden překročili na domácí půdě 400 milionů. Doba ledová 3 může ještě mít 200 milionů, Vzhůru do oblak možná i 300 - záleží jen na tom, jak dlouho je distributoři udrží na trhu.

Největším překvapením roku a nejvýdělečnějším filmem jinak zůstává komedie Pařba ve Vegas, která má na kontě momentálně 275 milionů - na rozdíl od ostatních, násobně dražších filmů totiž stála jen 35 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy