Sandra Bullock dobyla srdce publika milostným Návrhem

Kamil Fila Kamil Fila
22. 6. 2009 20:40
Romantická komedie vyhrála žebříček v USA
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Žádný film s herečkou Sandrou Bullockovou neměl tak velký nástup. Ani její největší, více než 100 milionové hity jako Nebezpečná rychlost, Síť, Čas zabíjet či Slečna drsňák.

Všechny začínaly na číslech od 10 do 15 milionů za první víkend. I při přepočtení inflace je Bullockové nová romantická komedie The Proposal (Návrh, či přesněji Požádání o ruku) se svými 34 miliony na úplné špici. Při rozpočtu 40 milionů dolarů jde o výborný start.

Co rozhodlo o takovém úspěchu? Jednak slabá konkurence, jednak obliba chodit v letních měsících do kina ve dvou a nepochybně i jisté demografické faktory. Bullocková, jíž je letos 45 let (na což nevypadá), totiž do určité míry zastupuje generaci samostatných žen, které jsou i po třicítce a pětatřicítce stále single. Tyto ženy přitom tvoří stále silnější kupní sílu na trhu a filmy "o sobě" berou jako svůj manifest či ventil.

 

Foto: Aktuálně.cz

Zápletka snímku The Proposal sice věk hrdinky nezohledňuje jako hlavní téma, nicméně je jasné, že její mužský protějšek je o pár let mladší; herec Ryan Reynolds je mladší dokonce o 12 let.

Výchozí situaci tvoří hrozba, že hrdinku, původem Kanaďanku deportují z USA, protože jí nebylo obnoveno vízum. Musela by skončit jako šéfová ve velké firmě, ovšem kariéry se nehodlá vzdát. A tak si vyhlédne problémového zaměstnance a pod pohrůžkou vyhazovu ho donutí, aby se s ní zasnoubil a hrál divadélko se svatbou a manželstvím.

Ženy na kolenou

Režisérka Anne Fletcher (jen o dva roky mladší než Bullocková) se tímto začíná po předchozí svatební komedii 27 šatů na podobné snímky zjevně specializovat. Musí se však vyrovnávat s kritikou, že její přístup je vlastně velmi anti-feministický, protože ukazuje, jak se ženy opravdu chtějí a potřebují vdávat, jinak nikdy nedosáhnou skutečného štěstí.

Foto: Aktuálně.cz

Recenzenti však nyní na The Proposal chválí především chemii mezi dvěma hlavními představiteli, díky níž jde prý o první dobrou romantickou komedii tohoto roku. "Ostudně odvozené, chtěné a předvídatelné, nicméně potěší masy," napsal v dobrém Lou Lumenick z New York Post.

Kevin Carr ze 7M Picture jen tvrdí, že "všechny věci tu dobře sedí, ale snímek postrádá tvůrčí jiskru, kterou mají klasiky typu Pretty Woman či Když Harry potkal Sally". Podle některých ohlasů také prý Bullocková mírně přehrává, zatímco Reynolds toho nemá moc co hrát.

Snímek naopak urazil například kritičku Manohlu Dargisovou z New York Times, která napsala: "Jako většina hollywoodských romantických komedií dneška i Návrh není o ničem jiném, než jak dostat ženu na kolena."

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Takhle vtipnou Kocovinu už Amerika dlouho neměla
Nerudný stařík vynesl tržby Pixaru Vzhůru do oblak

Což má svou zvláštní dohru i v reklamní kampani. Všechny americké plakáty zobrazují Sandru Bullockovou, jak cpe Reynoldsovi snubní prsten, ovšem stále u toho stojí. V Rusku se však objevily i původní plakáty (v Americe neschválené), kde Bullocková před Reynoldsem klečí. Jiný kraj, jiný mrav, jiná úroveň emancipace.

Foto: Aktuálně.cz

Z diváckých ohlasů je zatím zřejmé, že se film líbí, byť ze statistik lze vyčíst, že poníženě se naopak cítí spíše muži, jimž je představa násilného zavlečení do chomoutu nepříjemná.

Na Mezinárodní filmové databázi IMDb.com dávají muži ve všech věkových skupinách minimálně o jeden bod méně než ženy, v hlavní cílové skupině (která věkově odpovídá hrdinům) byli muži zděšeni více a rozdíl činí přes dva body. Celkový průměr pak činí 7,2 bodu z 10 možných.

Neandrtálská komedie

Podstatně hůře si vedla druhá premiéra týdne, obhroublá lidová komedie Year One (Rok Jedna) od poměrně zavedeného tvůrce Harolda Ramise (Na Hromnice o den více, Přeber si to). Producentsky za ní stojí démon Judd Apatow a v hlavních rolích prehistorických lovců, kteří omylem objeví nové civilizace, se představují Jack Black (Tropická bouře) a Michael Cera (Superbad, Juno)

Bohužel, i komedie Pařba ve Vegas a animák Vzhůru do oblak si ještě několik týdnů po premiéře vedly lépe a odsunuly Rok Jedna až na čtvrté místo s víkendovým otvírákem 20 milionů. Při 60 milionovém rozpočtu jde o nevalný výsledek.

Foto: Aktuálně.cz

Publikum se snímkem také není nijak zvlášť spokojeno. Jak zazněl jeden ohlas z uživatelské databáze: "Je to film o neandrtálcích, pro neandrtálce a od neandrtálců." Často se v recenzích opakuje příznačný výraz "lowbrow comedy" - kde lowborow značí "nízkou kulturu" odvozenou od nízkých nadočnicových oblouků typických pro méně vyvinuté formy humanoidů.

I recenzenti jsou značně nespokojeni, protože dotyčná jména v sobě mají mnohem větší potenciál, než poskládat film z lascivních, fekálních a jiných vtipů zabývajících se tělem od pasu dolů. Původní snaha nabídnout po rozpadu skupiny Monty Pythonův létající cirkus nový Život Briana prý selhala na celé čáře.

Film nemá souvislý děj a rozpadá se na řadu skečů, herci nehrají postavy, ale "sami sebe", planě improvizují a humor se ne a ne dostavit. Dokonce i závěrečné titulky, v nichž jsou nepovedené záběry, se liší od jiných podobných filmů, kde to aspoň vypadá, že se herci při natáčení dobře bavili.

 

Právě se děje

Další zprávy