Rudý baron přilétá zpět na místo činu

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 8. 2008 20:43
Příběh nejslavnějšího stíhače se natáčel v Česku

Praha - Do českých kin vstoupí příští týden německo-britský film Rudý baron. Jeho hrdinou je slavný německý stíhací letec z 1. světové války Manfred von Richthofen, známý jako Rudý baron či Eso všech es. Ve filmu se prohání především nad českými luhy a háji.

Snímek se totiž z velké části natáčel právě u nás. Původně tvůrci uvažovali o Polsku či v Litvě, poté jejich volba padla na Česko. Kulisami pro natáčení se stal zámecký park Veltrusy, louka mezi Strží a Starou Hutí u Dobříše, ale i okolí Národního muzea a Vinohradského divadla.

Rudý baron
Rudý baron | Foto: Bioscop

V Česku vznikla také řada dekorací. „Hledali po celém světě výrobce, kteří by zhotovili letadla, protože původních strojů z první světové války se dochovalo velmi málo a nikdo z muzeí je nepůjčí," vysvětluje Petra Wagnerová z produkční společnosti Bioscop.

Celkem bylo potřeba devatenáct dobových letadel, která sice neměla létat, ale musela věrně odpovídat originálům  - velikostí, tvarem, pomalováním, musela mít stejné palubní desky, „pracující" motory, funkční vrtule i aviatickou vnitřní konstrukci.

Všechna nakonec vyrobili čeští modeláři. Nejvíce bylo vyrobeno německých trojplošníků Fokker Dr. 1, dvouplošných Albatrosů D.III i Albatrosů D.V.  Vznikly u nás i i britské stroje - stíhací Sopwith Camel, S.E.5a  nebo průzkumný letoun R.E.8.

Rudý baron
Rudý baron | Foto: Bioscop

Manfred von Richthofen pocházel ze aristokratické rodiny ze Slezska. Po vypuknutí první světové války nastoupil na východní frontu k 1.hulánskému regimentu a krátce na to byl přeřazen k letectvu.

Už tehdy prokázal s neohrabaným dvoumístným Albatrosem C-1 neobvyklou zručnost a nebylo divu, že byl v září 1916 vybrán k elitní stíhací letce Jagstaffel 2.

Za svou kariéru dosáhl celkem 80 sestřelů, nejvíce ze všech pilotů na obou stranách. Prý si z každého sestřeleného letadla odnášel kousek domů do své sbírky, většinu na stroji Albatros D-III.

Na rozdíl od rozšířené legendy nelétal na rudém letounu, na červeno byly natřeny jen určité jeho části. Fokker Dr.1, na němž byl sestřelen, měl číslo 425/17.

Podle některých zdrojů ho sestřelil Roy Brown, pravděpodobněji jej ale zasáhla kulka vypálená ze zákopu, protože letěl nízko nad zemí.

Byl pohřben ve Francii, později bylo jeho tělo exhumováno a pohřbeno ve Wiesbadenu v Německu. Po jeho smrti převzal velení jednotky Herman  Göring. Příběh zpracoval už americký film Rudý baron z roku 1971.

 

Právě se děje

Další zprávy