Rudý baron vlétl do kin. Zachrání německé hrdinství?

Blahoslav Hruška
2. 4. 2008 23:05
Odvážný muž létá jen na počítačovém stroji

Berlín - Jako každý správný hrdina zemřel mladý a opravdovou legendou se stal až ve svém druhém životě - jako mediálně historická a literární postava.

A teď dostal dokonce šanci rehabilitovat symbol "válečného hrdiny" - který je v národní mytologii nepostradatelný, ale v Německu z pochopitelných důvodů hodně problematický.

Na plátna kin totiž zamířil Manfred von Richthofen, legendární německý stíhací pilot známý jako Rudý baron. Pod stejným názvem měl v Berlíně premiéru film režiséra Nikolaie Müllerschöna, který se natáčel i v Česku.

Není to poprvé, co se stíhací eso ve službách císařského Německa objevilo na stříbrném plátně. Richthofen se mihl například i ve filmu Velký Waldo Pepper s Robertem Redfordem.

Richthofen (1892-1918) na pohlednici z 20. let.
Richthofen (1892-1918) na pohlednici z 20. let. | Foto: Wikipedia

Odvážný muž na létajícím stroji, který si na konto připsal na osmdesát sestřelů a získal za to nejvyšší pruské vojenské vyznamenání Pour le Mérite, je přitom z vojenského pohledu spíše okrajovou postavou.

Letecká technika nesehrála v první světové válce významnější roli a ve srovnání s miliony mrtvých v pozičních zákopových bitvách byli "rytíři nebes" jen jedním z pokusů, jak vyzrát na nepřítele a romantickým reliktem dřívějších válek.

Navíc vyzdvihování Richthofenova tradovaného hrdinství dlouhou dobu vadilo. Glorifikace německých činů za první světové války měla vždycky nebezpečně blízko i k Hitlerovi a jeho politice odčinění Versailleské mírové smlouvy, kterou většina Němců ve třicátých letech považovala za zradu národních ideálů.

V posledních deseti letech se ale karta začíná obracet. Ani v Německu už není tabu mluvit o německých obětech války, diskutuje se o zločinech spojeneckého bombardování Drážďan, nedobrovolném odchodu na frontu i o utrpení divokého vyhánění civilistů, které postihlo také Československo.

Zatímco jakéhokoliv vojáka wehrmachtu by označení hrdina zaškatulkovalo do kategorie národoveckého extremismu, pilot Richthofen, který byl sestřelen před devadesáti lety, dnes nevadí ani největším pacifistům.

Obrat paradigmatu nepřímo, i když trefně vyjádřil i Tom Cruise, který si pracovní verzi Rudého barona nechal promítnout v apartmá jednoho z berlínských hotelů. "Je úžasné, že jste něco takového natočili vy, Němci," citovala německá média herce, který tu mimochodem natáčí snímek o atentátu na Hitlera.

Fokker DRI v akci. Legenda ale klame: na trojplošník Richthofen přesedlal jen několik týdnů před smrtí.
Fokker DRI v akci. Legenda ale klame: na trojplošník Richthofen přesedlal jen několik týdnů před smrtí. | Foto: oficiální web

Podle prvních kritik nicméně sám film Rudý baron rehabilitaci německého hrdinství jen stěží přinese. Kromě počítačově simulovaných leteckých soubojů nabízí vlastně už jen patetickou hudbu a pár kýčovitých polibků se zdravotní sestrou, do které se zamiloval.

A navíc nevěrohodný děj: Richthofen je tu jako mladíček a hrdý člen stíhací perutě hned od začátku představen spíš coby kritik války, k němuž měl ale podle dobových svědectví jako pětadvacetiletý pilot daleko.

A absurdním vrcholem filmového zpracování legendy je doznání představitele hlavní role Matthiase Schweighöfera, který v oblacích nestrávil ani minutu. "Nenávidím létání," přiznal deníku Der Tagesspiegel.

 

Právě se děje

Další zprávy