Recenze: Konzultanta ovládají archetypy démonického zla

Ondřej Pavlík
5. 12. 2013 17:20
Cormac McCarthy vtiskl Konzultantovi jedinečnost, která nemá v Hollywoodu obdobu.
Cameron Diaz (Konzultant).
Cameron Diaz (Konzultant). | Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Na Konzultanta láteří jak filmoví kritici, tak diváci, kteří mu svorně vytýkají nedostatek napětí a ostře útočí na kryptické, do sebe zahleděné dialogy.

Faktem je, že hvězdně obsazený thriller s režií Ridleyho Scotta přímo vybízí k očekávání dramatu napěchovaného akcí. Jenže tohle není Labyrint lží, kde Leo DiCaprio vcelku konvenčně bojoval s teroristy, ani Americký gangster - rozmáchlý, žánrově poučený portrét zločineckého monstra. A největším důvodem „proč" je v tomto případě osoba scénáristy, slavného amerického romanopisce Cormaca McCarthyho.

Ten totiž svým květnatým knižním stylem vtiskl Konzultantovi jedinečnost, která těžko hledá srovnání v současné hollywoodské, ale i umělecké kinematografii. Záludné je, že klasické drama z filmu zcela nemizí, jen se téměř neustále odehrává kdesi v pozadí, mimo sledované scény.

Divákovi je dovoleno vidět jen útržky, k nimž navíc ne vždy existuje jednoznačné čtení, což úspěšně tvoří atmosféru neprostupných zákulisních machinací. Právě to, že Konzultant tradiční schémata nedodržuje ani přímo nepodvrací, ale obloukem obchází, z něj dělá tak unikátní, nevlídnou podívanou.

Archetype, zlobils?

Otázkou tedy je, co vlastně v Konzultantovi zbývá, nebo spíše co mu dominuje. McCarthy svůj vůbec první filmový scénář zabydlel postavami, které více než uvěřitelné lidské bytosti připomínají archetypy zastupující rozdílné životní přístupy. Tato svá kréda pak postavy vyjadřují skrze kostýmy a dlouhé metaforické promluvy s nečekanými tarantinovskými odbočkami.

Titulní Konzultant (Michael Fassbender) představuje hrabivost, ovšem značně naivního rázu. Jako bohatý americký právník ve snobském obleku od Armaniho vstupuje do riskantního drogového obchodu s mexickým kartelem, aniž by tušil, s kým má tu čest.

Jeho partneři (či protivníci) jsou totiž schopni činů přesahujících jeho chápání, které končí u nevinných finančních podvodů.

Cudné je i Konzultantovo hrdličkování se snoubenkou Laurou (Penélope Cruz). Když se mezi nimi začne schylovat k sexu po telefonu, radši stydlivě zavěsí, takže poté, co Laura u večeře laškovně pronese: „Zlobils?", zní to hodně ironicky.

Slizký Westray (Brad Pitt) v kovbojském se chvástá tím, že v nouzi zvládne beze stopy zmizet. Soudě dle čerstvého monoklu má dost odvahy na drobnou šarvátku, ale jinak svou opatrností spadá do role povýšeného zbabělce.

Nadčlověk a dokonalý démon

Rozevlátost excentrického Reinera (Javier Bardem) prozrazují divoce nagelované vlasy a křiklavě vzorované košile. S úsměvem na tváři sice dokáže mluvit o smrtících zbraních, jenže když za dne provází Konzultanta svou diskotékou, s provinilostí v hlase omlouvá  její ošuntělost.

Starost Reinerovi dělá i jeho přítelkyně, nevyzpytatelná Malkina (Cameron Diaz). Nejen že jí zjevně posluhuje, ale ani se v ní nevyzná, zvlášť poté, co mu před jeho zraky osouloží ferrari.

Konzultant (The Counselor) - oficiální český trailer 1
Konzultant (The Counselor) - oficiální český trailer 1 | Video: youtube.com

Co Reinera šokuje, aniž to sám chápe, je nestoudnost Malkiny, která má, coby kočkovitý predátor, sex přímo se symbolem bohatství. Jak dokazuje i její zlatý zub a okázalé šperky ze stejného kovu, Malkina je bytostí bez výhrad ztělesňující exces a také zlo, kterého se ostatní jen letmo dotýkají.

Podobně jako monumentální Soudce z McCarthyho Krvavého poledníku, je i ona téměř nadčlověkem, dokonalým ve své démoničnosti.

Jako by to film předznamenával už v úvodní rozpravě o drahokamech. Žádný diamant není bez kazu a v téhle přehlídce záporných postav vítězí jedině ta, která ve špatnosti vidí krásu a nechává se jí zcela pohltit.

 

Právě se děje

Další zprávy