Producent Star Wars povede porotu festivalu Finále

Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 4. 2013 13:14
Richard McCallum bude rozhodovat o nejlepších českých filmech
Richard McCallum a George Lucas
Richard McCallum a George Lucas | Foto: Collider.com

Praha - Předsedou mezinárodní poroty celovečerních hraných a animovaných filmů festivalu Finále, jejíž členové zhodnotí jedenáct ze 24 domácích snímků natočených od loňského dubna, bude Richard McCallum, producent série Star Wars: Epizody I-III. Festival se uskuteční od 21. do 27. dubna v Plzni.

"Připomeneme všechny nové české celovečerní filmy a výběr z dokumentů, nejzajímavější současné německé hrané i dokumentární snímky, rarity Víta Klusáka a Filipa Remundy a zařadíme premiéru dílu Všechnu moc lidu Stalinovi Roberta Sedláčka a Pavla Kosatíka z televizního cyklu České století. Uskuteční se výstava velkoformátových fotografií k pětasedmdesátinám Jiřího Menzela a projekce jeho filmů pod širým nebem, autorská čtení Emila Hakla, Jaroslava Rudiše a Vlasty Třešnáka. Během sedmi dnů nabídne festivalu projekce 170 snímků," uvedl ředitel přehlídky Ivan Jáchim. Rozpočet podle něj převyšuje osm milionů korun.

Foto: ČTK

Své pocty budou na festivalu mít režisérka, scenáristka a výtvarnice Ester Krumbachová, která by se letos dožila 90 let, spisovatel Pavel Kohout, který oslaví pětaosmdesátiny, a výtvarník a režisér Břetislav Pojar, jemuž by letos bylo také 90 let. Sekce Křídla slávy nabídne kromě Menzelových snímků filmy Juraje Jakubiska a Jiřího Krejčíka.

Uskuteční se také sekce určená filmovým profesionálům s cílem vytvořit společnou platformu mezi českým a zahraničním filmovým průmyslem. Nové české dokumenty posoudí porota vedená německým režisérem, scenáristou a producentem Hansem-Erichem Vietem. Z 66 titulů bylo do soutěže vybráno 19.

"Výstava Rozmarná léta Jiřího Menzela vychází z dokumentů, knih, fotografií, plakátů a scénářů z jeho soukromého archivu a připomene výrazné momenty jeho kariéry. Následně pak poputuje do dalších měst," uvedla filmařova žena a producentka Olga Menzelová Kelymanová.

Koncem května bude s premiérou jeho snímku Donšajni zahájena v Praze a pak snad i v Brně a Ostravě.

Festivalové akreditace umožňující vstup až na čtyři projekce denně jsou v prodeji, od 8. dubna budou k dostání jednotlivé vstupenky. Festival se poprvé konal v roce 1968 a po několika ročnících se na 20 let odmlčel. Na jeho tradici se podařilo navázat až po listopadu 1989.

 

Právě se děje

Další zprávy