Pořád mi běhá mráz po zádech. Spielberg převzal cenu v Berlíně, chystá Napoleona

ČTK Kultura ČTK, AFP, Kultura
22. 2. 2023 10:44
Americký režisér Steven Spielberg na festivalu Berlinale v německé metropoli převzal cenu Zlatý medvěd za celoživotní dílo. Po ceremonii, při které jej na pódiu vychválil zpěvák Bono z irské kapely U2, následovala projekce Spielbergova loňského, částečně autobiografického filmu Fabelmanovi. Za něj již režisér obdržel dva Zlaté glóby a šanci má také na Oscary.
Zlatého medvěda za celoživotní dílo předal Stevenu Spielbergovi (vpravo) zpěvák Bono z kapely U2.
Zlatého medvěda za celoživotní dílo předal Stevenu Spielbergovi (vpravo) zpěvák Bono z kapely U2. | Foto: ČTK/AP

"Cítím se báječně, je to čest, ocenění za celoživotní dílo, které mi umožňuje se ohlédnout za svou kariérou," prohlásil šestasedmdesátiletý režisér filmů Čelisti, Schindlerův seznam, Jurský park nebo Zachraňte vojína Ryana.

Na festival dorazil s manželkou, bývalou herečkou Kate Capshaw, která ztvárnila mimo jiné zpěvačku Willie v jeho dobrodružném snímku Indiana Jones a Chrám zkázy. O velké poctě filmař hovořil také na pódiu, když převzal Zlatého medvěda. "Sám bych nikdy nic nedokázal. Na všech filmech jsem vždy spolupracoval se skvělými umělci," zdůraznil a zmínil, jak klíčová byla podpora rodiny. "Ještě jsem neřekl poslední slovo," avizoval.

Po příchodu do sálu festivalového kina Berlinale Palast jej publikum přivítalo několikaminutovým potleskem vstoje. Spielberg neskrýval dojetí a děkoval na všechny strany.

Ceremonii předcházela odpolední tisková konference. Podle agentury AFP na ní rodák z amerického státu Ohio mluvil o tom, že natočit autobiograficky laděné Fabelmanovy o vlastním dětství, dospívání a filmařských začátcích se rozhodl během pandemie. "Strach, který jsem pociťoval, mi dal odvahu vyprávět můj osobní příběh," objasnil. Právě covid jej donutil postavit se přibývajícím rokům. "Situace u nás doma a rozchod rodičů mě kdysi samozřejmě traumatizovaly. Proto mě později tak oslovily příběhy jako Říše slunce, kde je mladý kluk oddělený od svých rodičů v Číně a poslaný do japonského internačního tábora," připomněl román Angličana J. G. Ballarda, který roku 1987 zfilmoval s herci Christianem Balem a Johnem Malkovichem v hlavních rolích. "Kdyby se bývali byli nerozvedli moje rodiče, asi bych Říši slunce nenatočil," dodal.

Některé věci pro Spielberga od té doby nezmizely. "Pořád například nezmizel ten pocit, co jsem ho poprvé zažil jako kluk. Když narazím na scénář nebo knihu, které jsou něčím originální a přijde mi, že by se daly zajímavě zfilmovat, pořád mi běhá mráz po zádech," popsal.

Vzpomněl také, jak svůj první snímek s dětskými herci natočil na doporučení slavného režiséra francouzské nové vlny Françoise Truffauta. "Truffaut mi řekl, že musím natočit film s dětmi. Tvrdil, že mám sám srdce dítěte," vzpomínal režisér, co jej v roce 1982 přivedlo k příběhu roztomilého mimozemšťana zapomenutého na Zemi a jeho desetiletého kamaráda nazvanému E.T. - Mimozemšťan.

Spielberg rovněž oznámil, že pro televizi HBO dokončuje scénář o Napoleonovi, který v podobě celovečerního filmu chystal americký režisér Stanley Kubrick. Ten zemřel v roce 1999. "Bude to sedmidílná minisérie," upřesnil Spielberg.

Jak doplňuje server Deadline.com, Kubrick si ohledně života francouzského vojevůdce a císaře udělal detailní řešerše a plánoval o něm natočit výpravný film až se 40 tisíci komparzisty v roli vojáků. Napoleona, jenž vládl v letech 1804 až 1814, měli v rané fázi přípravy hrát David Hemmings a Jack Nicholson, jeho ženu Joséphine pak Audrey Hepburn. Projekt ale neustále narážel na rezervovaný postoj producentů a Kubrick jej ani po několika dekádách nebyl schopný dotáhnout do konce.

Spielberg se o osud jeho Napoleona začal zajímat v roce 2013. Po slavném předchůdci už navíc jeden projekt převzal, když roku 2001 zfilmoval A.I. Umělou inteligenci dle sci-fi povídky anglického spisovatele Briana Aldisse. Na ní dlouho vlastnil práva právě Kubrick, než je přepustil Spielbergovi.

To, že si z Berlinale odveze ocenění za celoživotní dílo, pořadatelé oznámili v prosinci. "Steven Spielberg během své neuvěřitelné kariéry inspiroval nejen celé generace diváků po celém světě, ale dal kinu jako továrně na sny nový význam," zdůvodnili výkonná ředitelka festivalu Mariette Rissenbeeková a umělecký šéf Carlo Chatrian.

Spielberg je považován za jednoho z nejslavnějších žijících režisérů. Dva Oscary obdržel za režii snímků z druhé světové války Zachraňte vojína Ryana a Schindlerův seznam, který dosáhl i na Oscara pro nejlepší film. Oceněn už byl autor také v Německu, kde roku 1998 za Schindlerův seznam obdržel státní vyznamenání. Někdejší americký prezident Barack Obama v roce 2015 udělil Spielbergovi Prezidentskou medaili svobody.

Film Fabelmanovi věnoval Steven Spielberg svému dětství, dospívání na americkém předměstí a konfliktnímu soužití rodičů. | Video: Vertical Ent.
 

Právě se děje

Další zprávy