Po Paříži se filmaři vyznávají z lásky New Yorku

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 3. 2008 9:30
Zemřelého Minghellu ale nahradí Ind Shekhar Kapur
Paříži, miluji tě: Steve Buscemi
Paříži, miluji tě: Steve Buscemi | Foto: HCE

Praha - Symbolicky na 1. máje vstoupí do českých kin snímek Paříži, miluji tě. Film uvedený téměř před dvěma lety na festivalu v Cannes je poctou francouzskému hlavnímu městu, kterou složila dvacítka režisérů proslulých jmen.

Steve Buscemi v příspěvku bratří Coenů hraje amerického turistu, který na stanici metra v Tuileriích poprvé zjišťuje, jak přesný je jeho knižní průvodce městem.

Isabel Coixetová úspěšně doluje humor i z příběhu o tom, jak upadající milostný vztah získá nový směr poté, co je u dívky objevena leukémie ve finálním stádiu.

Paříži, miluji tě: Natalie Portmanová
Paříži, miluji tě: Natalie Portmanová | Foto: HCE

A Tom Tykwer zaangažoval Natalii Portmanovou do svého příspěvku o slepém mladíkovi a jeho přítelkyni - pařížské studentce, zatímco Alexander Payne sarkasticky vypráví o ženě z Denveru, která si do Paříže přijede zlepšit francouzštinu.

Mezi režiséry lze objevit i další slavná jména - třeba Gus Van Sant, Wes Craven či Alfonso Cuaron. Stejně slavná jména ale defilují i před kamerou. Mimo jiné Juliette Binoche, Willem Dafoe, Gérard Depardieu, Nick Nolte či Elijah Wood.

Projekt lákající na tolik slavných jmen je sázkou na jistotu a není divu, že vzniká už další podobný. Tentokrát ale slavní režiséři nevyrazí na procházku městem Eiffelovky, ale na pouť New Yorkem.

Paříži, miluji tě: Elijah Wood
Paříži, miluji tě: Elijah Wood | Foto: HCE

Lásku k americkému velkoměstu mají v New Yorku, miluji tě vyjadřovat mimo jiné Mira Nairová, Fatih Akin či herečka Scarlett Johansson, která si tu odbyde svůj režijní debut. Celkem má být film složen z dvanácti příběhů, které prý budou zaměřeny na "univerzální téma setkání s láskou".

Jedním z participujících režisérů měl být i Brit Anthony Minghella, autor oscarového Anglického pacienta. Po jeho nedávném úmrtí ale jeho úvazek převezme kolega, indický tvůrce Shekhar Kapur známý jako autor zatím dvojdílné série o Královně Alžbětě.

Minghella ještě stihl napsat scénář, film plánoval točit za měsíc na Manhattanu. "Film budu režírovat s Anthonym v srdci a v přítomnosti jeho duše," napsal už Kapur vzletně na svém webu. Minghella ho prý osobně požádal o dokončení filmu krátce před svou operací.

"Řekl mi, že jeho film je o životě a o tom, jak lidé často své životy promrhají, aniž by nahlédli jejich skutečnou krásu," dodal Kapur.

 

Právě se děje

Další zprávy