Steve Buscemi vítězí nad Šifrou

BBC, Hollywood Reporter, Hej
19. 5. 2006 0:01
Cannes - Miluji tě, Paříži je film o lásce nabitý známými jmény před i za kamerou. Kdo by tomu všemu odolal?

Po středečním slavnostním zahájení vypukl v Cannes kolotoč soutěžních i nesoutěžních projekcí. Jako jeden z prvních se představil snímek Miluji tě, Paříži (Paris je t´aime). Do francouzských kin film vstoupí 21. června.

Promítá se v rámci informativní sekce Un Certain Regard a tvoří ho osmnáct krátkých snímků od věhlasných tvůrců, kteří se v něm klaní citu i městu nad Seinou. Jejich minifilmy jsou romantické i dramatické, rozmarné i tragické, ale také plné humoru - a samozřejmě lásky...

Natalie Portmanová ve filmu True z Paris je t´aime
Natalie Portmanová ve filmu True z Paris je t´aime | Foto: Festival v Cannes

Veselý a zdařilý je prý třeba příspěvek bratří Coenů. Steve Buscemi v něm hraje amerického turistu, který na stanici metra v Tuileriích poprvé zjišťuje, jak přesný je jeho knižní průvodce městem.

"Zapomeňte na Šifru mistra Leonarda - komukoliv, kdo tenhle film uvidí, se už navždycky při pohledu na úsměv Mony Lisy vybaví pouze jedinečný Buscemi," píše Ray Bennett z Hollywood Reporteru.

Smysl pro humor, jenž dýchá z celé skládačky, ilustruje už úvodní příběh Montmartre, ve kterém frustrovaný mladík (a zároveň jeho režisér i scenárista Bruno Podalydes) hledá místo na zaparkování. Přitom si stěžuje, že nemůže najít přítelkyni, načež před jeho autem omdlí krásná dívka Paris (Florence Mullerová).

I některým dalším snímkům kralují ženy. Isabel Coixetová (Tajemství slov) úspěšně doluje humor i z příběhu o tom, jak upadající milostný vztah získá nový směr poté, co je u dívky objevena leukémie ve finálním stádiu.

Tom Tykwer (Lola běží o život) zase zaangažoval Natalii Portmanovou do svého příspěvku True - o slepém mladíkovi a jeho přítelkyni, pařížské studentce. A Alexander Payne (Bokovka) sarkasticky vypráví o ženě z Denveru, která si do Paříže přijede zlepšit francouzštinu.

Elijah Wood v Paris je t´aime
Elijah Wood v Paris je t´aime | Foto: Festival v Cannes

Dalšími filmy režijně přispěli třeba herec Gerard Depardieu, Mexičan Alfonso Cuarón, hororový klasik Wes Craven či Gus Van Sant (Slon, Dobrý Will Hunting). Většina režisérů si ke svým snímkům napsala i scénář.

Sestavu známých režisérů doplňují herecké hvězdy: krom výše zmíněných třeba Juliette Binochová, Elijah Wood, Willem Defoe, Nick Nolte, Bob Hoskins či Emily Mortimerová.

Podle Raye Bennetta je kvalita jednotlivých děl dvouhodinového snímku samozřejmě kolísavá, ve svém celku je to ale film působivý - a lze očekávat, že v klubových kinech celého světa zaznamená příznivé reakce.

Paris Je T´aime (Gérard Depardieu
Paris Je T´aime (Gérard Depardieu | Foto: Festival v Cannes

Pokud se tam ovšem dostane: Producenti filmu Emmanuel Beniby a Claudie Ossardová se totiž přou o jeho finální podobu. Beniby se snaží zamezit distribuci snímku.

Ossardová do projektu vstoupila před dvěma lety, kdy se dostal do potíží. Převzala i kontrolu nad finálním střihem a z filmu vypustila dva filmečky - od Raphaela Nadjariho a Christoffera Boffeho. S tím ovšem Beniby nesouhlasí.

"Už to není film, jaký jsem chtěl udělat. Není správné vystřihnout dva skvělé režiséry. Nechci ten film poškodit, ale nemůžu mlčet," říká rozhořčeně Beniby. Ossardová přesto doufá, že se jí podaří se s Benibym dohodnout; jednou z variant jsou dokonce dvě verze.

Zvedá se vítr
Zvedá se vítr | Foto: Festival v Cannes

Z hlavní festivalové soutěže se na festivalu hned úvodní "pracovní" den promítal snímek Kena Loache The Wind That Shakes The Barley s Cillianem Murphym (Snídaně na Plutu) v hlavní roli.

Odehrává se v Irsku 20. let, jeho hrdiny jsou dělníci, kteří vytvoří dobrovolnické guerillové bojůvky, s jejichž pomocí usilují o nezávislost Irska. Darren Waters z BBC film označil za vzrušující a silný zážitek, kterému publikum rádo promine i nedostatek vyváženosti.

 

Právě se děje

Další zprávy