Po Medvídkovi se Hřebejk vrátí do Pelíšků

Jitka Gráfová
5. 4. 2007 9:00
Režisér pokřtil DVD Krásky v nesnázích. Co chystá dál?
Jan Hřebejk na slavnostním křtu DVD.
Jan Hřebejk na slavnostním křtu DVD. | Foto: Lukáš Bíba

Praha -  DVD Kráska v nesnázích je pultech týden a prodalo se ho už přes 8 tisíc kusů. Teď má DVD za sebou oficiální křest.

"Přeji DVD hodně štěstí a doufám, že se bude DVD líbit. Musím končit, protože mi už docházejí  klišé," prohlásil Hřebejk, z krabice vytáhl Českého lva a předal ho Janě Brejchové, která na slavnostním vyhlášení v Lucerně chyběla. Krásce vybojovala skleněnou sošku spolu s Aňou Geislerovou a Jiřím Schmitzerem.

Kromě DVD Kráska poputuje v létě do severoamerických kin a  má prý ambice v podobě streamovaného videa proniknout do světa internetu.

Jaké bonusy najdou diváci na DVD?
Kromě klasického filmu o filmu jste se tentokrát snažili, aby na DVD byly komentované bonusy. Je tam půlhodina komentovaných scén u vystřižených scén, galerie, trailer, videoklip, ukázky ze soundtracku.  Pro příznivce filmu jsou snad nejzajímavější ty vystřižené komentované scény.

Režisér Jan Hřebejk a scénárista Petr Jarchovský.
Režisér Jan Hřebejk a scénárista Petr Jarchovský. | Foto: Lukáš Bíba

Kolik lidí už film vidělo?
Co já vím, je to přes 300 tisíc

V kinech právě bodují Svěrákovic Vratné lahve, mají na kontě už půl milionu diváků. Přál byste si je porazit třeba s Medvídkem?
Já bych řekl, že je to úplně jinej film. Myslím si, že se takhle soupeřit nedá. Svěrákovi točí jeden film za pět let, takže jsou jejich filmy tedy více očekávány.  Měli ale velmi výbornou kampaň, přál bych si, abychom měli taky takovou.

V jaké fázi je teď Medvídek?
Je dostříhán. Bude se nahrávat hudba, respektive hudba je archivní, bude se ale znovu nahrávat.

Zase jste sáhl po vašich oblíbených hercích. Neokoukají se?
Myslím, že ne. V kinematografii kde je nepřeberné množství herců, se některé tváře prostě opakují, protože jejich talent, charisma, nebo herecké mistrovství je jedinečné.

Ve filmu si zahrál i Jiří Menzel.  Jaké to bylo ho režírovat?
Radostné. Za prvé se známe a chováme k sobě vzájemný respekt a za druhé režírovat režiséra je vždycky radostné, protože ví, co to obnáší, a je někdy ve větší pohodě než  herec. Jiří Menzel tu má takovou vděčnou roli, dělalo se mi s ním velmi dobře. Bylo to velmi přátelské

A co další z "herců" -  politik Cyril Svoboda...
Jedna z postav, kterou ztvárnil Ivan Trojan, hraje českého velvyslance v Itálii. Cyril Svoboda  má jen malou roli. Šlo o setkání na ministerstvu zahraničních věcí, byť je ta scéna krátká, chtěl jsem, aby působila věrohodně, a tak jsem požádal tehdejšího ministra zahraničí  Cyrila Svobodu.

Každý rok jeden film, co přijde po Medvídkovi?
Snažím se rozjet projekt, který nese název U mě dobrý, autorem scénáře je zase Petr Jarchovský a tentokrát byly inspirací starší povídky Petra Šabacha, takže něco podobného z ranku Pelíšku nebo Pupenda.Rádi bychom natáčeli už od srpna. A zároveň se snažíme rozjet i vážnější projekt, který má pracovní název S pravdou ven. Ten bych rád režíroval příští léto.

Všichni teď chválí nový český film Karin Babinské Pusinky, viděl jste ho?
Ne, ale moc se těším.

 

Právě se děje

Další zprávy