Petra Špalková míří na korejský festival

Irena Hejdová Irena Hejdová
24. 8. 2006 12:00
Praha - První český snímek podzimu, film Marta, vstupuje do kin a jede na největší asijskou přehlídku. Uvnitř: VIDEO

Marta vypráví syrový příběh ženy, která během blíže neurčené války po zranění musí zůstat na lesní samotě s dvěma muži, otcem a synem. Rozvine se mezi nimi složitý vztah - hrdinka Marta v podání Petry Špalkové je zcela odkázána na pomoc hostitelů, otec na ni žárlí a syn díky ní rychle dospívá...

Krom Špalkové ve filmu hraje Jan Novotný a Vojtěch Štěpánek. Pražská premiéra Marty je dnes, za týden následuje distribuční. "Budeme pak jezdit s Martou po Česku. Chystáme premiéru v Brně, v Telči a v Hodoníně i jinde, kde bude zájem," plánuje režisérka filmu Marta Nováková.

Její film byl navíc pozván do soutěže festivalu v jihokorejském Pusanu. "Je to největší asijský festival. Vybral si nás jejich programový pracovník, který viděl Martu v Karlových Varech," říká Nováková, která v říjnu do Koreje svůj debut osobně doprovodí.

Infobox
Autor fotografie: Marta

Její Marta přišla na svět jako absolventský film FAMU. "Film sice vznikal zcela netradičně a nebude mít masovou propagaci. Aniž bych posuzovala kvalitu, myslím, že ve smyslu tématu a zpracování se tak trochu vymyká současné tvorbě," míní Nováková. "Ale to by nemělo diváky odrazovat! Ano, není to zábavný film, neútočí na první signální, nutí diváky přemýšlet, ale to snad nemůže být handicap."

Diváky by do kin mohla přilákat představitelka hlavní hrdinky Petra Špalková, která si natáčení opravdu užila: "Kdysi jsem s Martou Novákovou mluvila o tom, že mám sen hrát postavu, která celý děj proleží v posteli," vzpomíná.

"Marta se tomu smála a říkala, že mi pomůže. To jsem ovšem netušila, že budu ležet na hnusném slamníku ve třech stupních Celsia ve spodním prádle a se zlomenou nohou, která se dvě hodiny líčila."

Stránky filmu Marta ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy