Petr Zelenka už vozí Karamazovy po Česku

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 4. 2008 14:36
Filmový Dostojevskij před premiérou vyrazil do regionů
Petr Zelenka s filmovými kopiemi filmu Karamazovi
Petr Zelenka s filmovými kopiemi filmu Karamazovi | Foto: Cinemart

Praha - Do kin Zelenkovi Karamazovi vyrazí příští týden, ale první diváci už adaptaci divadelní hry z Dejvického divadla s Ivanem Trojanem, Igorem Chmelou a Davidem Novotným na plátně viděli.

Tvůrci nového filmu totiž podnikli předpremiérovou pouť po osmi českých městech. Na přelomu března a dubna navštívili Hradec Králové, České Budějovice, Českou Lípu, Prahu, Plzeň, Brno, Ostravu a Olomouc.

Smyslem projekcí bylo profesně se setkat s kinaři, novináři, pedagogy i vybranými studenty. "Nešlo o klasické diváky, ale o lidi, kteří jsou důležitým článkem na konci distribučního řetězce a mohou pozitivně ovlivnit uvedení filmu," říká Zelenka.

Martin Myšička a Ivan Trojan ve filmu Karamazovi.
Martin Myšička a Ivan Trojan ve filmu Karamazovi. | Foto: Mateusz Skalski

Film v regionech představoval spolu s producentem Čestmírem Kopeckým, kameramanem Alexandrem Šurkalou, zástupkyněmi distributora i tiskovou mluvčí filmu Alicí Aronovou.

,,Zajímavá byla reakce mladých lidí," říká Alice Aronová. "Ocenili herecké výkony ve filmu a obrazovou koncepci snímku zasazenou do netradičního prostoru tovární haly. I když neznali hru pražského Dejvického divadla, po projekci prohlásili, že pro ně filmové drama Karamazovi je především o emocích - lásce, žárlivosti a nenávisti."

Diváci se dočkali i diskuzí - a myslím, že byli trochu zaskočeni, říká Zelenka. "Málokdy se jim stane, aby jim filmaři a distributor věnovali tolik pozornosti. Doufám, že se Karamazovi většině z nich líbili a že chápali, o co nám jde."

Celkem Karamazovy na regionálních předpremiérách vidělo skoro 250 profesionálů. Do kin film vstupuje 24. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy