Patrick Swayze hraje v novém seriálu jako o život

Kamil Fila Kamil Fila
15. 1. 2009 20:30
V krimisérii The Beast podává skvělý výkon, píší média
Foto: archiv

Los Angeles - Televizní síť A&E ve čtvrtek poprvé odvysílá seriál The Beast, v němž hraje hlavní roli Patrick Swayze. Vzhledem k vážnému zdravotnímu stavu herce, jehož léčbu rakoviny slinivky sledují média téměř v přímém přenosu, se očekává, že pořad bude mít mimořádnou sledovanost.

Šestapadesátiletý Swayze byl uplynulý víkend hospitalizován kvůli zápalu plic - hodinu předtím, než se měl zúčastnit tiskové konference k seriálu. Vzhledem k tomu, že se potýká s celkovou slabostí organismu po chemoterapii i experimentální léčbě, panovaly obavy, že by se nemusel ani dožít premiéry seriálu, jehož je hlavní hvězdou.

Jeho matka nicméně v úterý uklidňovala média prohlášením, že se jejímu synovi "daří dobře" a je "skutečně nabitý optimismem".

Foto: archiv
  

Seriál The Beast má kromě "efektu morbidní atrakce" i dva problémy. Neví se, zda bude moct pokračovat dál; a vzhledem k tomu, že život hlavního herce visí na vlásku, nebyla produkce jištěna řádným pojištěním - pojišťovna ho kvůli velkému riziku odmítla uzavřít.

Producenti nicméně hlásí: pořad je dokončen a může jít do vysílání, nejde o žádné torzo ani nedodělek, ale plnohodnotné dílo srovnatelné svou kvalitou s nejlepšími seriály současnosti.

Na Zvíře už předběžně vyšlo několik recenzí, které se všechny do jedné shodují - toto není Patrik Swayze, jak si ho pamatujeme z Hříšného tance, Ducha a seriálu Sever a Jih, dokonce to není ani jeho drsnější verze z thrilleru Bod zlomu. Jedna z nich dokonce mluví o tom, že herec působí jako ikonická postava Clinta Eastwooda, policista Drsný Harry.

Foto: archiv

Na obrazovce se setkáváme s unaveným zahořklým mužem, v jehož temném nitru není snadné se orientovat. Swayze hraje tajného agenta Charlese Barkera, který s falešnou identitou operuje mezi zločinci - a jeho nadřízení u FBI si už nejsou jistí, zda náhodou nepřešel na druhou stranu.

Nasadí na něj proto mladšího kolegu Elvise Dovea, jenž má odhalit, jak se věci mají. Podstatou seriálu ovšem je, že až do poslední chvíle si jako diváci nemáme být jisti, jaká je pravda.

Recenzent deníku Hollywood Reporter ve své recenzi píše: "Swayze hraje agenta, který je mimo kontrolu, jeho výkon je ostrý, zneklidňující a plně pohlcující. Nepoznáte v něm Swayzeho, ale ne proto, proč si myslíte. Jeho fyzický vzhled - ať už díky make upu nebo světlu - je prostě v pohodě. Stejně jako energie."  Pochopitelně nelze popřít, že tvář poznamenaná chorobou zůstává tahákem seriálu.

Foto: archiv

Recenzent serveru Moviesonline popisuje Zvíře jako "mix pořadů vycházejících z reálných policejních záznamů, který přechází v opravdu dobré drama a krimi thriller. Zvíře je v mnohém podobné seriálu The Shield, ale je určen pro chytřejší publikum".

V deníku hollywoodchicago.com si autor recenze všímá, že již dlouho nebylo "větrné město"  zachyceno na obrazovce tak efektivně. Opět chválí herce a považuje Zvíře za jeden z nejlepších nových seriálů, ale neodpustí si poznámku, že některé momenty mu připadaly přehnané.

"Odmítám uvěřit, že nějaký agent FBI, jakkoli hluboko operující v přestrojení, by zašel až do takového extrému jako Barker v první epizodě, když vystřelí z bazuky na zaparkované auto v ulicích Chicaga".

Foto: archiv

Patrick Swayze se v jednom z posledních rozhovorů vyjádřil, že si je vědom, že se na něj lidé  dívají už jako na mrtvého člověka - proti čemuž může bojovat jen vštípenou dobrou vůlí a usilovnou prací. Ostatně při natáčení prý nevynechal ani den.

Statisticky na rakovinu slinivky umírá do dvou let 95 procent lidí, Swayze má za sebou rok terapie. Výchozí situaci si zhoršil léty alkoholismu, i v průběhu léčby ho ještě bylo možné zahlédnout s cigaretou.

Ať už nad rakovinou zvítězí, či ne, je jisté, že se do paměti publika zapíše nejen jako hříšný tanečník a romantický milovník, ale i coby působivý dramatický herec.

I svůj někdejší vzhled vrásčitého playboye ze solária už dal ostatně před několika lety s nadhledem do služeb. Ve filmech Donnie Darko nebo Univerzální uklízečka  hrál televizního psychošarlatána a stejně slizkého trenéra golfu.

 

Právě se děje

Další zprávy