Operetní freska Járy Cimrmana Proso míří do kin

Kultura ČTK Kultura, ČTK
10. 7. 2013 13:51
Ukázky z Cimrmanovy operety uvede o víkendu 54 kin
Zdeněk Svěrák
Zdeněk Svěrák | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Do přímého přenosu prvního a jediného koncertního provedení slavných melodií odcizených z operetní fresky Proso Járy Cimrmana se zapojilo 54 kin v Čechách a na Moravě.

Koncert v podání Českého národního symfonického orchestru pod vedením dirigenta Libora Peška se v Obecním domě v Praze uskuteční 13. července večer v rámci hudebního festivalu Prague Proms a bude proložen odbornými výklady cimrmanologů Zdeňka Svěráka, Miloně Čepelky, Petra Bruknera a Roberta Bárty.

Kromě toho se zmínění pánové ujmou i hudebních partů. Zdeněk Svěrák zasedne v orchestru za violoncello, Miloň Čepelka zazpívá několik tenorových melodií, Petr Brukner zahraje na činel a Robert Bárta na housle. Zisk ze vstupného bude věnován charitativní organizaci Centrum Paraple, jehož dlouholetým patronem Svěrák je.

Slavné melodie z Cimrmanova rozkradeného Prosa, které se proslavily v operetách jiných autorů, zazní v podání sopranistky Adriany Kohútkové a tenoristy Tomáše Černého. Semináře budou věnované vzniku a rozboru této zapomenuté operetní fresky, jejíž fragmenty Žižkovské divadlo Járy Cimrmana představilo ve hře Hospoda Na mýtince.

Osudy fresky byly podle divadelníků vskutku pohnuté. U příležitosti zahájení provozu slavného vídeňského Riesenradu byla totiž vypsána soutěž o nejlepší operetu. Obeslal ji také Cimrman sedmihodinovým dílem Proso. Díky své snad jediné záporné vlastnosti, byl lakomý, nepodal zásilku s partiturou doporučeně, což prý umožnilo Franzi Lehárovi, Johannu Straussovi, Oskaru Nedbalovi a dalším členům poroty, aby si geniální dílo doslova rozebrali. Vědecký tým českých cimrmanologů chce na večeru posluchačům dokázat, že autorem světově proslulých melodií z Netopýrů, Polských krví a mnoha dalších operet je právě Jára Cimrman.

Režie již druhého "cimrmanovského" přenosu do kin se opět ujme Jan Svěrák. Vstupenky do jednotlivých kin se prodávají za ceny od 300 korun.

První přímý satelitní přenos vysílaný z území České republiky byl loni v říjnu, v 63 českých a deseti slovenských kinech jej sledovalo téměř 11 tisíc diváků. Přenášeno bylo výroční představení České nebe, uváděné u příležitosti 45. narozenin Divadla Járy Cimrmana. Přes internetový stream přenos v pohodlí domova se dívalo 51 237 lidí, mnoho dalších pak představení vidělo v kinech ze záznamu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy