Odnese si Zlatý globus Alžběta a Borat?

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 1. 2007 10:30
Praha - Kdo zdvihne nad hlavu Zlatý Glóbus? A kdo k němu za měsíc přidá Oscara? Výstup na komerční vrchol sezony právě začíná. Uvnitř: SPECIÁL

První velké filmové ceny roku 2007 udílí v Hollywoodu v noci na úterý Asociace zahraničních novinářů akreditovaných v mecce amerického filmového průmyslu.

Infobox

O titul "Předzvěst úspěchu na udílení Oscarů" usiluje čím dál víc filmových cen, krteré uděluje řada amerických kritických i profesních sdružení. Ale Glóby jsou za takové předskokany opravdu považovány.

I když třeba loni Crash, vítěz Oscara za nejlepší film, nebyl na Globy ani nominován a ve výběru pěti nejlepších filmů se jen dva shodovaly s výběrem oscarových akademiků. Jasno bude za týden, kdy se Oscaři dočkají nominací; slavnostní ceremoniál se pak koná 25. února.

Letos to může být naopak. Nominace na Zlaté Globy byly v pětadvaceti kategoriích vyhlášeny před měsícem, tradičně odděleně pro dramata, komedie a televizní pořady. Poněkud překvapivě jim se sedmi nominacemi kraloval film Babel, o kterém se do té doby příliš nemluvilo.

Skrytá identita: Matt Damon s režisérem Martinem Scorsesem
Skrytá identita: Matt Damon s režisérem Martinem Scorsesem | Foto: Warner Bros

Pod vedením mexického režiséra Alejandra Gonzálese Iňarritu si v něm Brad Pitt a Cate Blanchettová zahráli americký manželský pár cestující po Maroku.

Šest nominací má Scorseseho thriller Skrytá identita a pět muzikál Dreamgirls. Mezi favority se počítá i Královna a Borat. Roli černého koně plní nezávislá komedie Malá Miss Sunshine.

Žádnou nominaci si překvapivě neodnesl ani jeden z loňských filmů o 11. září - Stoneovo WTC či Greengrassův Let číslo 93. Zato veterán Clint Eastwood má hned dvě nominace v režijní kategorii za svá filmová dvojčata z druhé světové války: Vlajky našich otců a Dopisy z Iwo Jimy.

Královna
Královna | Foto: BBC

Ty mu ale stejně dobře mohou uzmout Martin Scorsese nebo Stephen Frears za Královnu. Scorseseho vítězství by navíc mohlo být velkým nakročením k jeho vítězství i na Oscarech.

V režijní kategorii tu slavný režisér ještě nikdy nebodoval, i když si už odnesl cenu za celoživotní přínos světové kinematografii. Scorseseho úspěchu nahrávají i výsledky anket mnoha profesních sdružení: naposledy ho o víkendu vyhlásila za nejlepšího režiséra Broadcast Film Critics Association.

V hereckých kategoriích se dávají největší šance Helen Mirrenové za ztvárnění britské panovnice Alžběty II. ve strhující Frearsově Královně, která pojednává o krizi britské monarchie po smrti princezny Diany.

Borat
Borat | Foto: Bontonfilm

Mirrenová je nominována za drama; v komediální sekci vede podle novinářů Meryl Streepová za roli obávané šéfredaktorky módního magazínu ve filmu Ďábel nosí Pradu. Mezi herci jsou velké šance v dramatech přisuzovány Forestu Whitakerovi v roli ugandského diktátora Idi Amina ve filmu Poslední skotský král.

Složitější je to v sekci komedií: mnozí na jasného vítěze pasují britského komika Sachu Barona Cohena za jeho roli kazašského burana filmu Borata. Jiní přísahají na Johnnyho Deppa alias kapitána Jacka Sparrowa z Pirátů z Karibiku 2, další na Willa Ferrella za snímek Stranger Than Fiction.

O vítězství se utkají i filmy animované, cizojazyčné a televizní pořady. V cizojazyčné kategorii poněkud překvapivě bojují i dva americké snímky: kromě Eastwoodových v japonštině natočených Dopisů z Iwo Jimy je tu i Gibsonovo mayské Apocalypto.

Poprvé se ceny rozdělí i mezi animované filmy, kde se utkají mimo jiné tučňáci z Happy Feet s nablýskanými bouráky z Aut.

V hotelu Beverly Hilton předá ceny vítězům pět desítek osobností: mimo jiné herečky Cameron Diazová, Sharon Stoneová, Sarah
Jessica Parkerová a Renee Zellwegerová, herci Tom Hanks, George Clooney, Jamie Foxx a Dustin Hoffman, režisér Steven Spielberg či zpěvák Justin Timberlake.

 

Právě se děje

Další zprávy