Mirrenová spasí monarchii, Owen svět

BBC, Reuters, Hej
4. 9. 2006 14:40
Benátky - Co se dělo po smrti Diany a jaký bude Londýn budoucnosti? Odpovědi hledají dva ostrovní filmy promítané na festivalu v Benátkách.

Hitem nejstarší filmové přehlídky světa se stalo britské drama Královna i britsko-američtí Potomci lidí. Dva pohledy na minulost i možný další vývoj Británie.

Potomky lidí (Children of Men) natočil mexický režisér Alfonso Cuaron. Po Harry Potterovi a Vězni z Azkabanu přichází s bezútěšným příběhem z apokalyptického světa, v němž lidé nemohou mít děti.

Alfonso Cuaron, herečka Claire-Hope Ashitey a Clive Owen v Benátkách představili film Children of Men
Alfonso Cuaron, herečka Claire-Hope Ashitey a Clive Owen v Benátkách představili film Children of Men | Foto: Reuters

Film se odehrává v roce 2027 ve futuristickém Londýně plném odpadků, obléhaném ilegálními imigranty, islámskými bojovníky a sektářskými skupinkami plánujícími vzpouru.

Svět je v plamenech, britskou metropoli obsazují těžkooděnci, uprchlíci jsou odváženi do vystěhovaleckých táborů. Uplynulo už 19 let ode dne, kdy se narodilo poslední dítě.

"Cuaron vždycky chtěl natočit film o velkých věcech - které se nás týkají už dnes, byť se dějí o dvacet let později. Chce tím říct, že bychom si měli dávat pozor, protože možná právě k něčemu tak strašlivému směřujeme," říká představitel hlavního hrdiny Clive Owen, který ve filmu hraje s Michaelem Cainem a Julianne Mooreovou.

Owen tu ztvárnil bývalého aktivistu Thea, kterého z otupělosti vytrhne až zázračně těhotná africká imigrantka. Potřebuje, aby jí pomohl dostat se do bezpečí, kde by mohla porodit dítě, jež může zachránit lidstvo před vyhynutím.

Část filmu byla natočena ruční kamerou, v jedné z nejpůsobivějších pasáží v Londýně vypukne pouliční boj a vojáci bojují s povstalci v rozvalených budovách.

Hellen Mirrenová jako Alžběta II. ve snímku Královna
Hellen Mirrenová jako Alžběta II. ve snímku Královna | Foto: Aktuálně.cz

"Je to shrnutí všech velkých krizí naší doby - od problémů přelidnění přes imigranty až po válku," napsala Paola Jacobbiová z italského Vanity Fair.

Do britských kin film vstoupí v září, v prosinci pak do amerických; 9. listopadu má premiéru v Česku. O Zlatého lva soutěží s dalším snímkem, který je zasazen do kulis Londýna, ale tentokrát deset let mladšího.

Film Královna Stephena Frearse se stal prvním favoritem v boji o Zlatého lva. Na skvěle zahrané rekonstrukci krize, v níž se britská monarchie ocitla po smrti princezny Diany v roce 1997,  kritici i diváci vyzdvihují zejména výkon Helen Mirrenové v titulní roli Alžběty II.

Královna
Královna | Foto: BBC

"Je to skvělý film," prohlásil Lee Marshall, kritik ze Screen International. "I komerčně má šanci zaujmout - tohle téma zná každý a tvůrci ho zpracovali okouzlujícím způsobem i bez přehnané úcty."

Podle britského listu Independent se už objevily hlasy, že výkon Mirrenové by zasloužil Oscara. Po projekci byli herečka a režisér odměněni čtvrthodinovým potleskem vestoje.

Stephen Frears a Helen Mirrenová do Benátek přijeli se snímkem Queen (Královna)
Stephen Frears a Helen Mirrenová do Benátek přijeli se snímkem Queen (Královna) | Foto: Reuters

Jednašedesátiletá britská herečka nicméně varuje, aby publikum nebralo její interpretaci královnina charakteru tak úplně vážně. "Je to moje verze a je to jen portrét," říká. "Královna má hodně portrétů a tenhle je prostě můj."

Portrét mimo jiné humorný:  když Mirrenová hrála královnu vyvedenou z míry veřejným míněním, ozýval se při projekci smích. Podle Mirrenové ale nebylo záměrem monarchii zesměšnit.

"Ta doba krize je nebezpečný materiál," míní slavná herečka. "Můžete ho vykládat krutě nebo být patolízalští. Takže se musíte pohybovat opatrně jako na visutém laně."

 

Právě se děje

Další zprávy