Zlaté Glóby: zklamání pro Eastwooda

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 12. 2006 15:40
Los Angeles - Nominace na Zlaté Glóby přinesly řadu překvapení. Favoritem klání je se sedmi nominacemi film Babel, snímky o 11. září úplně chybějí.

Zlaté Glóby, které uděluje Asociace zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu, jsou považovány za klíčový náznak budoucího úspěchu na Oscarech. A zároveň jsou cenou, kterou se filmy, kromě zlatých sošek, chlubí na obalech DVD nejčastěji.

Na rozdíl od Oscarů se však přece jen nebojí ocenit i více nekonvenční filmy, a navíc umožňují jemnější rozlišení, protože se předávají odděleně v kategoriích dramat a komedií plus muzikálů (a také v kategorii televizní).

Dopisy z Iwo Jimy
Dopisy z Iwo Jimy | Foto: Aktuálně.cz

Kdo z nominovaných při 64. ročníku udílení Zlaté Glóby získá, bude známo 15. ledna. Na počet nominací vede překvapivě film Babel mexického režiséra Alejandra Gonzálese Iňarritu.

Má jich hned sedm včetně té za nejlepší drama a nominací za herecké výkony pro Brada Pitta a Rinko Kikuchiovou. Za Babelem je se šesti zásahy Scorseseho Skrytá identita a s pěti muzikál Dreamgirls.

Iňarritův záběr je v Babelu, filmu o střetávání a rozdílech kultur, široký: šest rodin, čtyři země a tři světadíly. Brad Pitt a Cate Blanchettová hrají americký pár cestující po Maroku, žena je ale na výletu do pouště postřelena. Mexická chůva onoho páru zatím v Americe převeze přes hranici své děti na rodinnou svatbu.

A v Tokiu se hluchoněmá japonská školačka snaží vyrovnat se smrtí své matky. Ve všech případech vedou jazykové bariéry, ale i kulturní stereotypy i předsudky mezi lidmi k tragickým koncům. Babel přijde do českých kin 22. února.

V prestižní kategorii nejlepší drama je kromě Babelu nominována už zmíněná Skrytá identita, dále příběh o atentátu na Roberta Kennedyho Bobby, městské drama Malé děti a britská Královna.

Chybí naopak dosavadní favorit, válečné drama Dopisy z Iwo Jimy Clinta Eastwooda. Snímek, který vypráví o bitvě o tichomořský ostrov Iwo Jima z pohledu japonských vojáků a v japonštině, si totiž odnesl cenu pro nejlepší film od losangeleských kritiků i od sdružení National Board of Review.

Není tu ani Let číslo 93, který za nejlepší film považovali newyorští kritici. Žádnou nominaci si nevysloužil ani konkurenční snímek o útocích z 11. září, drama Olivera Stonea  World Trade Center.

Eastwood má zato hned dvě nominace v kategorii nejlepší režisér - nejen za Dopisy z Iwo Jimy, ale i za předchozí film Vlajky našich otců, který bitvu o tentýž ostrov popisuje z pohledu Američanů.

Bobby
Bobby | Foto: Aktuálně.cz

Utká se i s kolegou Melem Gibsonem - o vítězství v kategorii nejlepší cizojazyčný film, kde s Dopisy z Iwo Jimy soupeří Gibsonova krvavá mayská sága Apokalypto.

Velkými konkurenty tu je ale i německé drama o agentech Stasi Životy těch druhých či Almodovarův Volver, jehož krásná herečka Penelope Cruzová si odnesla nominaci v kategorii herecké.

Hned tři herecké nominace má ovšem Britka Helen Mirrenová - dvě za televizní filmy (v jednom z nich ztvárnila královnu Alžbětu I.) a jednu za svou roli britské panovnice Alžběty II. ve snímku Královna. Ten je kromě nejlepšího filmu nominován i na cenu pro nejlepšího režiséra.

Mezi herci je rekordmanem Leonardo di Caprio s dvěma nominacemi za filmy Krvavý diamant a Skrytá identita.

Borat
Borat | Foto: Bontonfilm

Herečka Toni Collettová je pak nominována nejen v jedné z televizních kategorií, ale i na nejlepší komediální herečku za Malou Miss Sunshine.

Zabodoval i kazašský reportér Borat. Je nominován nejen v kategorii nejlepší komedie, ale představitel Borata Sacha Baron Cohen si odnesl i nominaci pro nejlepšího komediálního herce. Hlavním favoritem komediální kategorie je ale podle všech muzikál Dreamgirls o triu soulových zpěvaček.

Soupeřem mu budou filmy  Ďábel nosí Pradu a Děkujeme, že kouříte, známé z českých kin. Čeští diváci znají i všechny tři nominované v kategorii nejlepší animovaný film - stepující tučňáky z Happy Feet, Auta i strašidelnou komedii V tom domě straší.

I televizní kategorie ovládly seriály známé z českých televizí: Ztraceni, Chirurgové, Tráva či Zoufalé manželky, z nichž byly hned dvě herečky nominovány v televizní herecké kategorii. Ve dvou kategoriích bodoval i americký remake jihoamerické telenovely Ošklivka Betty.

 

Právě se děje

Další zprávy