Krvaví Mayové bojují i za Gibsona

AP, Hej
10. 12. 2006 0:00
New York - Recenzenti chválí, Mayové zuří a Hollywood se sází, jestli z toho bude návrat. Do kin vstoupil nový film Mela Gibsona Apocalypto.
Apocalypto Mela Gibsona
Apocalypto Mela Gibsona | Foto: Aktuálně.cz

Jeho předchozí film Utrpení Krista vyvolal vlnu antisemitismu stejně jako jeho letní výroky na totéž téma. Gibson skončil, psalo se přes jeho omluvy. Teď má podle všeho velkou šanci na návrat, přestože jeho nový film ťal zase do živého - tentokrát potomků Mayů.

Náhlý pád vyspělé mayské civilizace není dodnes uspokojivě vysvětlen a Gibsonův snímek (v pátek vstoupil do kin) je vůbec prvním zpracováním této události.. Apocalypto je také vůbec prvním hraným filmem natočeným v původním mayském jazyce, navíc s původními obyvateli bez hereckých hvězd.

Více o filmu APOCALYPTO
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Někteří z Mayů ho vítají, ale většina z 800 tisíc přeživších členů prastarého národa se bojí, že Gibsonův film je násilný a prý to bude jen další z řady důkazů o nepochopení jejich kultury.

"Mezi mayskými skupinami v Mexiku, Guatemale a na Belize panuje velké znepokojení," prohlásil před premiérou Amadeo Cool May z organizace Mayaon.

Ignacio Ochoa, ředitel organizace Nahual Foundation, byl po shlédnutí traileru ještě tvrdší: "Gibson ukazuje, že staří Mayové byli brutální sami k sobě dřív, než přišli Evropané."

Apocalypto Mela Gibsona - Mel Gibson (vpravo) při natáčení filmu
Apocalypto Mela Gibsona - Mel Gibson (vpravo) při natáčení filmu | Foto: Aktuálně.cz

Scény zotročených Mayů stavějících chrámy podle něho navíc připomínají mnoha dnešním potomkům hořkou realitu: za nízkou mzdu stavějí turistické resorty na půdě, kterou kdysi vlastnili.

Mayská civilizace byla na svém vrcholu velmi vyspělá. Kromě zemědělství se zabývali keramikou a architekturou. Osvojili si znalosti matematiky, fyziky i astronomie. Dokázali měřit pohyby planet a vytvořili kalendář.

Soudí se, že Mayové nebyli tak krvelační jako Aztékové. Poslední výzkumy ale ukázaly, že mezi sebou vedli krvavé války. Film Apocalypto zobrazuje civilizaci těsně před vpádem Španělů; právě tehdy se znepřátelené frakce mnohem víc věnovaly bitvám a obětování lidí.

Apocalypto Mela Gibsona
Apocalypto Mela Gibsona | Foto: Aktuálně.cz

"Režisér v podstatě říká, že Mayové byli divoši," kritizuje film Lucio Yaxon, třiadvacetiletý mayský aktivista. "Domorodci s pomalovanými obličeji jen propagují stereotypní obraz o slavné kultuře," dodává.

Gibsona ale brání archeolog Richard Hansen, který při natáčení pomáhal. Podle něj se snažil o autenticitu a přesnost: "Trochu se obávám, jak sami sebe Mayové vnímají. Gibson se snaží jen o společenskou výpověď."

Recenzenti, kteří doteď film viděli, nemluví o historické přesnosti, ale o krvavém, nicméně působivém vizuálním dílu. A analytici soudí, že přes handicapy, jako je nejvyšší přístupnost R a titulky, by mohlo Apocalypto zopakovat úspěch Utrpení Krista.

Apocalypto Mela Gibsona - plakát k filmu
Apocalypto Mela Gibsona - plakát k filmu | Foto: Aktuálně.cz

Stejně krvavý film v aramejštině o posledních hodinách života Ježíše Krista vydělal po světě přes šest set milionů dolarů.  Pomohli mu k tomu hlavně křesťané, Apocalypto by zase mělo uspět u španělsky mluvících diváků. Na ně také v USA zaměřilo studio Walt Disney mohutnou kampaň.

Pokud to vyjde, mohl by to být pro Gibsona po všech skandálech velký návrat. "Pravidlem je odpouštět a zapomínat - když můžete přijít s filmem, který vydělá 100 milionů dolarů," už v létě prohlásil nejmenovaný zdroj.

 

Právě se děje

Další zprávy