Od komedie století mě má doma každý, říká Studenková

ČTK ČTK
19. 3. 2013 16:39
Zdena Studenková uvádí na Febiofestu čtyři své snímky
Zdena Studenková ve filmu S tebou mě baví svět
Zdena Studenková ve filmu S tebou mě baví svět | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Slovenská herečka Zdena Studenková byla v úterý hlavním hostem Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest. Členka Slovenského národního divadla v Bratislavě patří k na Slovensku k nejpopulárnějším herečkám, oblíbená je i v Česku. Jeden ze sálů multikina Cinestar Anděl nabízí snímky Panna a netvor, Anděl s ďáblem v těle, Všechno, co mám rád a Konečná stanice, ve kterých hrála.

Foto: Febiofest

"Objevila jsem se i ve filmu Marie Poledňákové S tebou mě baví svět, která se stala komedií století. I kdybych už nikdy nic nenatočila, budou mě každoročně všichni mít doma na televizních obrazovkách a nezapomenou na mě ani příští generace, což je velmi lichotivé. Také na spolupráci s Václavem Voskou v Herzově snímku Panna a netvor budu vždycky ráda vzpomínat," řekla Studenková.

Vojnárův slovensko-český koprodukční snímek Ženy mého muže z roku 2009 však nesplnil její očekávání, i když scénář byl vynikající. "Na tento projekt jsem se nesmírně těšila, ale pan režisér rozšiřoval dialogy, natočil mnohonásobně víc materiálu a střihem pak zmizely scény, které motivovaly hlavní hrdinku," vysvětlila.

Studenková je ráda, že kontakty českých a slovenských divadelníků pokračují.

Foto: Febiofest

"Moji kolegové stále účinkují na českých jevištích. Škoda, že je to všechno hodně závislé na financích a dost se spěchá. Přesto jsem měla to štěstí, že jsem v pražském Divadle Kalich hostovala v muzikálu Janka Ledeckého Hamlet, což byla skvělá práce. Ale cesty byly náročné. Pokud by se něco podobného mělo opakovat, budu si to velmi rozmýšlet. Přece jen je to už také o pohodlí," řekla herečka, jejíž první filmové role odpovídaly jejímu dívčímu zjevu a křehkým rysům.

"Mám raději submisivní postavičky - ty mi přinášejí radost. Nemusím se tak tlačit dopředu," dodala herečka, která si uvědomuje, že čas nezastaví. Přesto není spokojena s tím, že na její domovské scéně zkoušejí nyní novinky už jen mladší herci. Dříve se Studenková hodně věnovala fotografii, ale podle svých slov by to už dnes nezvládla, i když jí tyto znalosti často pomohly před kamerou. "Ale dovedu zato velmi dobře vařit," podotkla.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy