Evropským filmem roku je rumunské potratové drama

krk
2. 12. 2007 10:40
Anglického krále si evropští diváci nevybrali
Foto: Reuters

Berlín - Nejlepším evropským filmem roku bylo v Berlíně vyhlášeno syrové rumunské drama 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny. Český film ani letos nebodoval.

Jiří Menzel s Anglickým králem neuspěl v hlasování diváků na internetu; jinak se Česká republika do užší nominace v patnácti kategoriích dostala jen podílem na koprodukci snímku Edith Piaf.

Nejlepším hercem je Izraelec Sasson Gabai za film Návštěva kapely. Snímek dostal i cenu za objev roku. Původně byl vyslán na Oscary do klání o nejlepší zahraniční film, ale Akademie ho odmítla kvůli tomu, že se v něm příliš mluví anglicky.

Helen Mirrenová se svým Oscarem
Helen Mirrenová se svým Oscarem | Foto: Reuters

Nejlepší evropskou herečkou se podle očekávání stala Helen Mirrenová za úlohu Alžběty II., tato role jí už vynesla Oscara. Film Královna Stephena Frearse měl nejvíc nominací, Evropská filmová akademie ho navrhla v šesti kategoriích, snímek Poslední skotský král byl nominován pětkrát a rumunský vítěz 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny dostal čtyři nominace.

O nominace usilovaly dva české filmy a neuspěl ani Menzel, ani  Vratné lahve Jana Svěráka.

Rumunský snímek, který vyhrál už na festivalu v Cannes Zlatou palmu, přinesl na evropských cenách ocenění i svému režisérovi Cristianu Mungiuovi. Ve svém filmu vypráví o studentce, která spolu s kamarádkou usiluje o potrat, který byl v ceauseskovském zakázán.

Jeho vítěžství mocně aplaudovalo celé publikum galavečera, který moderovali Jan Josef Liefers a Emmanuelle Béartová.

Nejlepší scénář napsal podle Akademie Němec tureckého původu Fatih Akin k filmu Na druhé straně, o kterém se mluvilo jako o jednom z favoritů celého klání.    

V hlasování diváků zvítězil snímek italského režiséra Giuseppe Tornatoreho Neznámá, cena za kameru připadla adaptaci románu Patricka Süskinda Parfém Příběh vraha.

Cenu za přínos kinematografii si odnesl, resektive neodnesl Jean-Luc Godard. Francouzský filmař ceremoniál bojkotoval.  

Cena kritiků FIPRESCI připadla filmu Alana Resnaise Srdce. a čestnou cenu příležitost dvaceti let Evropské filmové akademie Manoel de Oliveira.

O 20. evropských cenách, které byly ustanoveny jako protiváha Oscarům, hlasovalo 1800 členů Akademie.
Českým snímkům se doposud v soutěži moc nevedlo; v minulosti se do užšího výběru dostal jen režisér Saša Gedeon za scénář ke snímku Návrat idiota a film Babí léto Vladimíra Michálka.

Slámovo Štěstí loni neuspělo v boji o diváckou cenu.

 

Právě se děje

Další zprávy