Nový Indiana Jones má s rekordem na kahánku

kul
26. 5. 2008 14:55
Archeolog zřejmě podlehne kapitánu Sparrowovi
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Archeolog Indiana Jones se po devatenácti letech vydal hledat Království křišťálové lebky, aby oblažil srdce svých fanoušků i autorů. Jestli přitom pětašedesátiletý Harrison Ford vybojuje i rekordy návštěvnosti, je ale méně jisté než to, že nakonec zase slavně zvítězí.

Film vstoupil do kin už ve čtvrtek, navíc je v pondělí v  USA svátek válečných veteránů; prodloužený víkend může mít na návštěvu kin příznivý vliv, ale stejně tak může způsobit i odliv při hezkém počasí. Každopádně se však Indyho rekord počítá ve zvláštní kategorii.

Za klasický kasovní víkend pátek až neděle film utržil 101 milionů dolarů a spolehlivě vyhrál. Je to i nejlepší start tohoto roku, když brakový hrdina překonal o dva miliony komiksového floutka Iron Mana.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
Důchodce Indy popudil komunisty a chystá se na rekord
Indy si digitálně oprášil klobouk a mrká na nás

První reakce na Indyho? Ford je skvělý, akce slabší

Ten byl aktuálně na třetím místě a připsal si dalších dvacet milionů, čímž už má celosvětově na kontě za necelý měsíc 460 milionů dolarů.

Druhé skončilo - počítáme-li opět klasický víkend - pokračování očekávaných, ale nakonec ne tak úspěšných Letopisů Narnie se sumou 23 milionů dolarů.

Rekord  třídenního víkendu pořád bezkonkurenčně drží Spider-Man 3 se 151 miliony, ale o ten se tu nehraje. Indymu jde o překonání prodlouženého víkendu a pětidenního rekordu.

Ve čtvrtek Indy vydělal 25 milionů dolarů a podle odhadů mu stejnou sumu přinese i pondělí. To znamená, že za čtyři dny má 126 milionů a s pondělkem by jich mělo být 151. A pokud se takové výsledky potvrdí, znamená to, že Indiana nepřekonal dalšího, poněkud méně zodpovědného dobrodruha, kapitána Jacka Sparrowa.

Johnny Depp ve třetích Pirátech z Karibiku (Na konci světa) přinesl před rokem do pokladen za "Memorial Weekend" 39,8 milionů a za pět dní to byla suma 153 milionů. Neohrožený archeolog by tak skončil na druhém místě.

Ani jeden z pánů se přitom nepřiblížil ani na dosah absolutnímu držiteli pětidenního rekordu -  Hvězdné války: Pomsta Sithů - ty přinesly před třemi roky 173 milionů dolarů.

Vzhledem k tomu, že i za nimi stojí George Lucas, znamená to spíš jen potvrzení jeho pozice než Indyho prohru. Stydět se nemusí: první tři díly série vydělaly 1,2 miliardy dolarů.

Snímek s Harrisonem Fordem dorazil ve čtvrtek do rekordních 4260 kin po Spojených státech a Kanadě. Očekávalo se od něj, že zvrátí diváckou krizi, proti loňskému roku je návštěvnost nižší o 6,4 procenta.

Čtvrtý Indiana Jones měl světovou premiéru před týdnem na festivalu Cannes, ve čtvrtek vstoupil do kin i v 61 dalších zemích.

 

Právě se děje

Další zprávy