Důchodce Indy popudil komunisty a chystá se na rekord

Kamil Fila Kamil Fila
24. 5. 2008 16:38
Ve hře je absolutní víkendová laťka 150 milionů dolarů
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles, Moskva - Ať už budou reakce diváků po prvním týdnu jakékoli, počítá se s tím, že jich přijdou davy. Čtvrtý díl Indiana Jonese byl mnoho let připravován, odkládán, přepisován, ale 22. června konečně uveden do kin.

Reklamní kampaň nicméně nebyla nijak halasná. Producent a spoluautor série George Lucas dokonce zchladil očekávání fanoušků, aby od čtyřky nečekali zázrak, že je to "jen film, ne druhý příchod Krista".

Čtěte více:
Indy si digitálně oprášil klobouk a mrká na nás
První reakce na Indyho? Ford je skvělý, akce slabší

Ovšem počet kopií, v nichž byl snímek nasazen do amerických kin, dává na srozuměnou, že přinejmenším ambice na překračování komerčních rekordů tu jsou: 4260 kopií pro USA na první týden znamená třetí nejvyšší číslo všech dob. Hned po Pirátech z Karibiku 3 a pátém Harry Potterovi - přičemž rozdíl činí jen pár desítek kusů.

Ostatní filmy Jonesovi pro tento týden vyklidily ve většině zemí včetně Česka cestu. Akční protiválečná komedie Válka s.r.o. byla nasazena jen v New Yorku a L.A. Další dva snímky - historické drama Děti z Huang Shi a protibushovská parodie Postal - mají pouze limitovaný počet kopií.

Ekonomičtí experti očekávají, že Indinana Jones a Království křišťálové lebky může během prvních pěti dní utržit mezi 162 až 172 miliony dolarů v amerických kinech. Výpočty se odvíjejí od počtu sálů i předem prodaných lístků.

Jones by tak mohl zaútočit i na dosavadního absolutního rekordmana, shodou okolností také od producenta Lucase, třetí epizodu Hvězdných válek: Pomstu Sithů,  která utržila přede dvěma lety 172,8 milionů dolarů za pět dní.

Rekord za první tři dny promítání drží Spider-Man 3 se sumou 151 milionů dolarů, ale s ním Indy primárně o rekordy  soupeřit nebude. Na pondělí 26. května připadá v USA svátek (Memorial day) a Američané počítají čtyřdenní víkend za speciální kategorii.

Tady je jeho poměrně lehkým soupeřem rekord Pirátů z Karibiku 3: Jack Sparrow loni za Memorial Day Weekend utržil 139, 7 milionů.  Ve hře jsou i rekordy za celosvětové tržby, které drží třetí Spider-Man.

George Lucas a Steven Spielberg
George Lucas a Steven Spielberg | Foto: Aktuálně.cz

Při pohledu na tabulky se znovu potvrzuje, že nejvíc vydělávají filmy, které jsou součástí sérií, protože si vybudují kontinuální diváckou přízeň a napětí vzrůstá s každým dílem. U Indyho navíc zafunguje i nostalgie.

Jen v premiérový čtvrtek přitom Jones získal 26 milionů a zanechal daleko za sebou pokračování Letopisů Narnie, které se musely spokojit s 2,46 milionu. Už půlnoční představení ze středy na čtvrtek přinesla šedivému archeologovi první 4 miliony dolarů.

Hlavní nápor se ovšem očekává o víkendu, protože Jones je přesně ten typ filmu, na který chodí celé rodiny. Ke všemu se předpokládá, že zájem jen tak neopadne: že na Jonese bude chodit i starší publikum, které si obvykle nechává návštěvu kina na druhý a třetí týden, neboť první týden bývají sály napěchované nevychovanými teenagery.

Kromě třetího dílu měly všechny filmy s Indiana Jonesem v době uvedení špatné recenze,  proto s nimi tvůrci počítají i teď. Nicméně recenzenti jsou zatím spíš shovívaví a upadají do retro nálady.

Odpor se objevil jinde. V Petrohradu uspořádala v pátek ráno místní organizace komunistické strany shromáždění, kde její členové protestovali proti tomu, jak jsou v Křišťálové lebce prezentováni vojáci bývalého Sovětského svazu v 50. letech.

Cate Blanchettová jako sovětská důstojnice Irina
Cate Blanchettová jako sovětská důstojnice Irina | Foto: Aktuálně.cz

Film byl označen za krutou anti-sovětskou propagandu, která deformuje historii, a volalo se po zákazu promítání. Znamenalo by to stáhnout rekordních 808 kopií z ruských kin, k čemuž místní distributor samozřejmě nepřistoupí.

Člen petrohradských komunistů Viktor Perov řekl: "Pokořující je, že společně s Amerikou jsme porazili Hitlera, sympatizovali jsme s nimi, když byli zasaženi Bin Ládinem. Ale oni nám teď odplácejí tím, že straší naše děti s komunisty. Ti lidé nemají žádný stud."

"Naše ženy tu vypadají jako nacistky, ale je možné, že Cate Blanchettové bylo vyhrožováno, že ji už nezaměstnají," dodal Perov.

Další řečník si přisadil: "Harrison Ford a Cate Blanchettová jsou druhořadí herci sloužící jako štvací psi ve službách CIA. Musíme těmto lidem zabránit ve vstupu do naší země!"

Foto: Aktuálně.cz

Poslední slova zaznamenaná agenturou Reuters pocházejí od Vladimira Muchina: "Film by mohl vyvolat pouze úsměšek, kdyby tu nebylo nebezpečí, že může ovlivnit mládež, která neví nic o 50. letech."

Indiáni a mimozemšťané se prý spojí s Jonesem a jeho nedůvěryhodnými přáteli, aby zachránili svět před ruskou hrozbou - "takový ubohý brak, slabomyslnost a paranoidní churchillovská fantazie!"

A taky skvělá reklama poctě brakové kinematografii.

 

Právě se děje

Další zprávy