Novinky na DVD: Vyměřený čas, Rodina je základ státu

MD
27. 2. 2012 5:30
Jaké filmy vychází 29.února na DVD? Přinášíme vám jejich přehled
Vyměřený čas
Vyměřený čas | Foto: Aktuálně.cz

Jaké filmy vychází 29. února na DVD? Přinášíme vám přehled a tři tipy.

Vyměřený čas

Na DVD a Blu-ray discích vychází americký akční sci-fi thriller Vyměřený čas s Justinem Timberlakem a Amandou Seyfriedovou  v hlavních rolí. Recenzent Aktuálně.cz Kamil Fila filmu udělil 70 procent a napsal: „V rámci běžné hollywoodské produkce je Vyměřený čas originální mimořádným způsobem, dokonce si dovolí jít proti mnoha konvencím „zábavy pro mladé". Snímek líčí Zemi (či jen USA?) v roce 2161, kdy byl vynalezen způsob, jak udržet lidstvo věčně při životě. Lidská těla stárnou jen do pětadvaceti let a pak se na předloktí rozsvítí ciferník odtikávající zbývající čas. Ten si je možné „nakoupit" prací. Z času se nyní stala jediná komodita, heslo "čas jsou peníze" se materializovalo do totální (či spíše totalitní) podoby. Dát si kafe - mínus tři minuty, koupit si drahé auto - mínus několik let (klidně i na splátky po dnech)." Disk obsahuje několik vynechaných scén.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Rodina je základ státu

Roadmovie Rodina je základ státu Roberta Sedláčka získala na Cenách české filmové kritiky ocěnění za nejlepší film režii scénář a ženský výkon ve vedlejší roli. Film vypráví o manažerovi, jež se kvůli  podezřelým finančním machinacím ocitá pod dohledem policejních vyšetřovatelů, kteří mu začnou tvrdě šlapat na paty. Snaží se uniknout před hrozícím vězením a oddálit osvětlení celé situace své nic netušící manželce Rozhodne se tak pro netradiční útěk, kdy pod záminkou společné dovolené odveze celou rodinu na jižní Moravu.

Kamil Fila ve svém recenzi (80 procent) k filmu napsal: "Rodina je základ státu představuje doposud nejtrefnější pojmenování české současnosti v českém filmu. Všechna naštvanost a znechucenost světem tu je podaná s velkou grácií a vtipem, čili se nemusíte za tvůrce stydět a zažívat pocity trapnosti. Kdyby více českých režisérů dovedlo s takovou lehkostí promlouvat svými filmy o důležitých a aktuálních věcech, měl by člověk pocit, že společenská krize je aspoň podhoubím pro vznik dobrého umění". 

Dluh

Helen Mirren v dramatu Dluh
Helen Mirren v dramatu Dluh | Foto: Aktuálně.cz

Třetím tipem je americké drama Dluh režiséra Johna Maddena (Zamilovaný Shakespeare, Důkaz). Tři mladí agenti Mossadu, Rachel Singer (Jessica Chastain), David Peretz (Sam Worthington) a Stephan Gold (Marton Csokas)  se v roce 1965 vrátili domů jako hrdinové, poté co ve Východním Berlíně zabili nacistického válečného zločince z Osvětimi.

Teď již vysloužilí agenti Mossadu, Rachel (Helen Mirren), David (Ciarán Hinds) a Stephan (Tom Wilkinson) mají status národních ikon. Zoufale trpí pod tíhou tajemství, které se zavázali nikdy neprozradit.

29. února vychází na DVD:

Co dál, doktore?, Jeremiah Johnson, Liga spravedlivých: Zánik, Neřízená střela, Paranormal Activity 3, Ulička v ráji

Recenzent Vít Schmarz ohodnotil film sedmdesáti procenty a napsal: "Je to jako sledovat dva filmy: precizně uzavřený kruh (berlínská část doopravdy cyklickou strukturu má) a zmateně se klikatící čáru. V kruhu dominuje precizní práce scenáristů a Madden (společně s Wrightovou Hannou), předvádí některé z nejlepších okamžiků nejen své filmografie, ale i žánru špionážních thrillerů poslední doby. Po čáře jen všichni spíše nazdařbůh bloudí, přešlapávají a v jistém kroku jim pranic nepomáhají ani zvučná herecká jména."

 

Právě se děje

Další zprávy