Nové DVD představuje účastníky bitvy u Tobruku

Irena Hejdová Irena Hejdová
21. 9. 2008 19:50
Marhoul má dokumentární konkurenci i podporu
Vlastenci zapadlí u Tobruku
Vlastenci zapadlí u Tobruku | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Druhý víkend v kinech má za sebou Marhoulův Tobruk. Dlouho připravované válečné drama se vrací k osudům československých vojáků, kteří v africké poušti bojovali za druhé světové války.

Marhoul scénář i práci na filmu konzultoval s pamětníky a vojenskými historiky, a tak ho lze považovat i za rekonstrukci dobových událostí, kterou mu doboví účastníci schvalují. Skutečné hrdiny bojů od Tobruku teď představuje i právě vydané DVD Vlastenci zapadlí u Tobruku.

Čtěte také:
Osud vojáků po Tobruku: Smrt z rukou komunistů
Recenze: Tobruk není navoněný Tmavomodrý svět

"V našem filmu vyprávějí skuteční účastníci afrických operací," říká Radim Procházka, režisér a producent v jedné osobě. Během natáčení nasbíral hodiny rozhovorů s desítkami veteránů z bojů na Středním východě. Materiál je uložen v Národním filmovém archivu v Praze.

Vlastenci zapadlí u Tobruku
Vlastenci zapadlí u Tobruku | Foto: Aktuálně.cz

Procházka vydává DVD krátce po premiéře Marhoulova snímku. Marhoul se už jeho dokumentu chopil a promítá ho na přehlídkách, které jsou součástí uvedení filmu v jednotlivých městech.

Hrdinové filmu byli prvními československými vojáky, kteří bojovali proti Hitlerovi. Dnes jsou jedněmi z posledních pamětníků téměř celého minulého století a mohou dosvědčit jeho peripetie. „Brzy ale nezůstane ani jeden," říká režisér.

Ve filmu předlohy Marhoulových vojáků vzpomínají na svoji jednotku, na svého velitele generála Karla Klapálka, ale také na Masarykovy ideje, Gottwaldovy žaláře i dnešní zapomnění. Podle Procházky film obsahuje i dosud nezveřejněné archivní záběry.

Hodinový snímek má podtitul Dvacáté století v životech českých legionářů. Mezi bonusovými materiály je i film Knížka pro Setyho. „Vypráví o zakladateli naší jednotky na Středním východě, konzulu Josefu M. Kadlecovi," vysvětluje Procházka. 

 

Právě se děje

Další zprávy