Na evropský sankční seznam se dostali ruský režisér Michalkov a zpěvák Leps

24. 12. 2022 7:35
Na evropský sankční seznam se dostali ruský režisér Michalkov a zpěvák Leps

Státy Evropské unie před Vánoci formálně schválily devátý balík sankcí proti Rusku, jehož součástí jsou poprvé osobnosti ruské kultury. Jak si všimla Česká televize, mezi 190 lidmi, členy ruské vlády, soudci či příbuznými oligarchů se nachází také sedmasedmdesátiletý ruský režisér Nikita Michalkov známý filmy Unaveni sluncem nebo Lazebník sibiřský. Michalkov, jenž před 12 lety dostal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii na festivalu v Karlových Varech, už roky aktivně šíří státní propagandu a podporuje válku.

Na seznam se dostal též zpěvák Grigorij Leps, který měl v březnu 2023 vystoupit v pražském Foru Karlín. Koncert byl zrušen po stížnostech uživatelů na sociálních sítích. Leps už je terčem amerických sankcí, po zahájení ruské invaze na Ukrajinu zpíval na propagandistickém koncertu, který Vladimir Putin na podporu války uspořádal na moskevském stadionu Lužniki, a také obdržel medaili určenou účastníkům ruské vojenské operace v Sýrii z roku 2017.

Devátý balík sankcí proti Rusku má podle Rady Evropské unie omezit možnost pokračování válečné agrese proti Ukrajině. Omezuje vývoz chemikálií, nervově paralytických látek, elektroniky či IT komponentů. Seznam osob a subjektů, kterým unie zmrazila majetek a zakázala cesty na své území, se rozšířil na 1557 a zahrnul mimo jiné první ženu ve vesmíru, poslankyni Valentinu Těreškovovou. Zakázáno bylo též vysílání televizí šířících ruskou propagandu jako NTV, Rossija 1, Ren TV nebo Pervyj kanal.

 

Právě se děje

Další zprávy