Mrchy čtyř generací zaplavily film Kuličky

Irena Hejdová Irena Hejdová
11. 4. 2008 10:20
Na svátek lásky vstoupí do kin debut Olgy Dabrowské
Kuličky: povídka Maminčin andílek
Kuličky: povídka Maminčin andílek | Foto: Dan Müller

Praha - Jak natočit nezávislý film, který možná vytře zrak i české komerci? Vezměte jednoho Čestmíra Kopeckého, vražte tam mediálně neznámé herce z oblastních divadel a obrňte se trpělivostí na několikaleté natáčení. Tak to udělala dlouholetá spolupracovnice Petra Zelenky a nyní debutující režisérka Olga Dabrowská. Její Kuličky vstoupí do kin 1. května.

Datum je symbolické, film vypráví o lásce - i když pohled to není zrovna romantický. Čtyři povídky sledují čtyři ženské hrdinky různých generací, které nelze označit jinak než jako mrchy.

První je malá holčička na pískovišti, druhá rebelka Angela na technoparty, třetí svůdnice Lada v křesťanském spolku a čtvrtá babička Boženka, která dokazuje, že ženy dokáží milovat (a manipulovat) až za hrob.

"To téma mě bavilo už delší dobu," říká Dabrowská , která si terén ohledala už v pět let starém televizním filmu, který byl impulzem pro vznik Kuliček. I když sama je označuje spíše za film o sobectví.

Kuličky: povídka Svatba
Kuličky: povídka Svatba | Foto: Petr Vopelka

"Když vidíte na pískovišti holčičku, která je mrcha, tak bude mrcha i v osmdesáti," shrnuje téma filmu dramaturgyně ČT Marie Loucká. "Když se někdo mrchou narodí, tak jí i zůstane."

Největší plochu ve filmu zaujímá povídka s mladými hrdiny na techno party v areálu kladenské Poldovky, ve které znějí autentické, a tedy notně vulgární dialogy hrdinů. "Ta povídka se původně odehrávala na rockovém festivalu, a tak sprostě se v ní nemluvilo," ozřejmuje Dabrowská.

Když ale text dala přečíst mladičké neherečce Věře Švejdině, zjistila, že bude muset přepisovat. "Bigbít je pro tuhle generaci něco jako dechovka, řekla mi, že je to trapné a měkké a pomohla mi to předělat," dodává Dabrowská, která se s nadějnou tváří setkala na hereckém kroužku svého syna.

Kuličky: povídka Mravní imperativ
Kuličky: povídka Mravní imperativ | Foto: Dan Müller

Právě vulgární projev mladých hrdinů může některé diváky překvapit. "Já jsem starší člověk, na mě je ta technoparty už moc," přiznává dramaturgyně Loucká. Není vyloučeno, že obraz žen se nebude líbit ani feministkám či křesťanům, kteří jsou hrdiny třetí povídky Mravní imperativ, kde se hrdinka Lada vyspí s knězem Járou.

Původně měli hrát ve filmu Tomáš Matonoha s Lucií Benešovou, ale pak se moc proslavili, vysvětluje režisérka, proč sáhla do Husy na provázku či do divadel v Hradci Králové i Karlových Varech - odtud vytáhla pětaosmdesátiletou Libuši Balounovou pro roli Boženky.

Ze známějších tváří se tu objeví Ester Kočičková a Jan Burian jako evangelický manželský pár. Pro český film Kuličky objevují řadu nadějí, třeba Mariku Procházkovou. Divadelní herečka je teď v angažmá v brněnském ND a objevila se zatím spíše v menších rolích třeba ve filmu Skřítek, ale letos bude k vidění i v Takové normální rodince či komedii František je děvkař.

Kuličky: povídka Maminčin andílek
Kuličky: povídka Maminčin andílek | Foto: Jana Bébrová

Natáčelo se dvacet dní, které ovšem byly rozprostřené do dvou let. "Původně jsme se domluvili na rychlý low budget, ale půlroční čekání na každou další povídku bylo trochu traumatické," přiznává režisérka.

Krom České televize se na filmu podílel i soukromý investor, živnostník Petr Vopelka. "Přišel a dal peníze, moc ho zaujalo to téma, jezdil za námi i na natáčení," říká Dabrowská.

Hlavním producentem je Čestmír Kopecký. "Když spolupracujete s Čestmírem Kopeckým, tak jde všechno," chválí si Dabrowská. "Kolem něj jsou lidé, kteří jsou přátelští a ochotně vám radí, je to takový spolek, který pomáhá celou dobu ze všech sil," říká.

"Ztratila jsem tam ten počáteční ostych, uvědomila jsem si, jak mě to baví a že bych zkusila točit i dál."

 

Právě se děje

Další zprávy