Do seznamu premiér přibyl film o ženské manipulaci

Irena Hejdová Irena Hejdová
21. 1. 2008 9:00
Kopecký produkuje i dokument o perverzní babičce
Kuličky: povídka Maminčin andílek
Kuličky: povídka Maminčin andílek | Foto: Dan Müller

Praha - Týden před novým filmem Jana Hřebejka U mě dobrý vstoupí v květnu do kin Kuličky. Film Olgy Dabrowské rozšíří letošní bohatou nadílku, v níž mají opět nezastupitelné místo i debutanti - mimo jiné Bobule, Taková normální rodinka či František je děvkař.

Olga Dabrowská ale úplným nováčkem není. S Petrem Zelenkou spolupracovala na jeho Knoflíkářích, kde si také zahrála po boku Davida Černého. Dramaturgicky se podílela i na Ondříčkových Samotářích či Bystroňově Cabrioletu.

Kuličky: povídka Svatba
Kuličky: povídka Svatba | Foto: Petr Vopelka

Teď debutuje jako režisérka v povídkovém filmu Kuličky podle vlastního námětu a scénáře. "Jeho tématem je ženská manipulace s muži. Film ji sleduje od dětských her na koupališti až po důchodový věk," říká Ivana Košuličová z distribuční společnosti Cinemart.

"Každý má doma jednu takovou. Narodí se a brzy přijde na to, že ji budete mít rádi. Brzy přijde na to, že to není k zahození," tak zní distribuční slogan filmu podpořeného grantem Státního fondu kinematografie.

Film se skládá ze čtyř povídek nazvaných Svatba, Maminčin andílek, Mravní imperativ a Pohřeb. "Hrdiny první povídky jsou malé děti, v té druhé se objeví dvě dospívající dívky, třetí je o ženě středního věku a čtvrtá pak babičkovská," vypočítává producent filmu Čestmír Kopecký.

Kuličky: povídka Mravní imperativ
Kuličky: povídka Mravní imperativ | Foto: Dan Müller

Hrají v nich hlavně herci z regionálních divadel: "Jsou z brněnského divadla Husa na Provázku, z Hradce Králové nebo z Karlových Varů. Šlo nám hlavně o to, aby působili autenticky," říká Kopecký, který vyrobil mimo jiné snímek A bude hůř, který na začátku ledna vstoupil do širší kinodistribuce.

Známější tváří je ve snímku Tereza Nvotová, dcera Anny Šiškové a sestra Doroty Nvotové (Děvčátko). Filmem se mihne i hudebník Jan Burian či Ester Kočičková v roli manželky faráře.

Do kin Kuličky vstoupí 8. května ve 12 kopiích.

V Kopeckého produkci vznikli i Zelenkovi Karamazovi, kteří vstupují do kin na konci dubna. Kopecký připravuje také několik dokumentárních projektů.

Kuličky: povídka Maminčin andílek
Kuličky: povídka Maminčin andílek | Foto: Jana Bébrová

"Máme roztočený celovečerní dokument o filmech a filmařích Zlatá šedesátá," říká Kopecký. Z  materiálu by měl v režii slovenského režiséra Martina Šulíka vzniknout krom celovečerního dokumentu pro kina i televizní cyklus, obsáhlý materiál je právě ve střižně.

"Nikdy jsem netočil nic, co by mne tak bavilo," přiznává Kopecký, který se "skandální slovenskou režisérkou" Zuzou Piussi připravuje ještě dokumentární film Babička.

"Není ale zrovna jako od Boženy Němcové. Té paní je 55 let a za rok se vyspí s 200 chlapci, kterým ještě nebylo 18," odhaluje Kopecký mírně kontroverzní hrdinku filmu, který už je dokončený a aktuálně usiluje prostřednictvím grantu o distribuci.

 

Právě se děje

Další zprávy