Moskalyk se dočkal důstojného rozloučení

jaa, čtk
4. 2. 2006 14:30
Praha - Po včerejším rozloučení v Brně se dnes mohli lidé se zesnulým režisérem Antonínem Moskalykem rozloučit také ve strašnickém krematoriu v Praze.

Pohřbu se zúčastnili nejen rodinní příslušníci ale i mnoho osobností českého filmu - například Tomáš Töpfer, Ivan Trojan, Luděk Munzar, Jiřina Bohdalová, Simona Stašová, Viktor Preiss nebo Václav Postránecký.

Připomínkou jeho díla byla během obřadu přítomnost čestné stráže v uniformách prvorepublikových četníků. Dílem, na které čestná stráž odkazovala je seriál Četnické humoresky z prostředí prvorepublikové brněnské pátračky, který vysílala Česká televize.

Infobox

PŘEČTĚTE SI

Pětasedmdesátiletý Moskalyk zemřel minulý týden v Masarykově onkologickém ústavu v Brně, kde se od prosince minulého roku léčil.

Antonín Moskalyk se narodil v roce 1930 v Chustu na tehdejší Podkarpatské Rusi. Absolvoval gymnázium v Křenové ulici v Brně, obor režie vystudoval v Praze na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v roce 1959.

Za svou kariéru natočil asi 20 televizních filmů a 450 inscenací a pořadů. Slavná je jeho Babička s Jarmilou Kurandovou v titulní roli či Kráska a zvíře ze 70. let.

Známý je ale hlavně díky televizním inscenacím a seriálům. Diváckou popularitu mu přinesly seriály Panoptikum města pražského nebo Dobrodružství kriminalistiky. Režíroval také film Dita Saxová či pohádku Třetí princ.

Natáčení třetí řady úspěšného seriálu Četnické humoresky, který byl posledním režisérovým počinem, bude i přesto pokračovat podle plánu, řekla Hana Orošová, mluvčí brněnského studia ČT, které seriál připravuje.

 

Právě se děje

Další zprávy