MOFFOM hraje Šostakoviče i metal

tur
19. 10. 2007 14:00
Víkend patří festivalu hudebních filmů
Once
Once | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na šedesátku hudebních snímků a dokumentů nabízí čtvrtý ročník festivalu Music On Film Film On Music (MOFFOM) v pražských kinech Lucerna, Světozor a Evald od čtvrtka až do pondělí.

Ústřední událostí se pochopitelně díky vazbám na české prostředí je očekávaná distribuční premiéra irského filmu Once, který získal cenu diváků na letošním festivalu Sundance.

V hlavních rolích představuje neherce: zpěváka kapely The Frames Glena Hansarda spolu českou pianistkou a zpěvačkou Marktétou Irglovou. Premiérová projekce, po níž následuje koncert ústřední dvojice, je v tuto chvíli už vyprodaná, proto se organizátoři rozhodli přidat další promítání na 21. října.

Hudební fikce tvoří však v prezentovaném množství filmů spíše zanedbatelný zlomek. Po mapování regionální hudby Brazílie a Jihoafrické republiky v uplynulých ročnících se MOFFOM tentokrát pouští do nalézání opětovného vztahu ke kultuře Ruska.

Její hudbě věnoval samostatnou sekci, která cílí především na klasiku a nabídne dokumenty o skladateli Dimitriji Šostakoviči, Mstislavu Rostropoviči či životní příběh Lva Těremina, vynálezce jednoho z prvních plně elektronických nástrojů.

Joe Strummer
Joe Strummer | Foto: Sho Kikuchi

Už mimo sekci, ale taktéž s jistou návazností na ruské prostředí operuje dokument Pavly Fleischer o multikulturní v New Yorku usídlené skupině Gogol Bordello. Ve svém snímku The Pied Piper of Hutzovina sleduje původně ukrajinského frontmana Eugena Hutze po místech jeho anabáze z bývalého Sovětského svazu do Brooklynu.

Dalším předpokládaným hitem je dokument Joe Strummer: The Future Is Unwritten o ústředním členovi The Clash, který byl s úspěchem uveden už v Karlových Varech.

Film  Kurt Cobain: About a Son nabídne příběh frontmana Nirvany jeho vlastními slovy prostřednictvím sestřihu rozhovorů a  Screamers osvětlí, proč si kapela System of a Down vytkla za cíl medializovat arménskou genocidu z období 1915-1917.

Dokument Blondie: One Way or Another pak nahlédne do zákulisí kapely, která jako jedna z prvních kombinovala pop, disko i punk a bez které by možná dnes nebyli ani Yeah Yeah Yeahs ani The Killers ani Gwen Stefani.

Blondie
Blondie | Foto: Aktuálně.cz

Bez povšimnutí by neměla proběhnout ani díla dalšího hosta MOFFOM, kanadského režiséra Sama Dunna, který propojil svou profesi antropologa s letitou vášní pro metal v téměř sociologických pojednáních Global Metal a Metal: A Headbanger's Journey.

Poprvé za dobu existence se MOFFOM odvážil vytvořit soutěžní blok, do něhož zařadil patnáct aktuálních filmů (mj. The Pied Piper of Hutzovina, Der Rote Elvis o Deanu Reedovi nebo Punk's Not Dead o dalším x-tém revivalu stylu). Vítěz, o němž rozhodne divácká anketa, získá  tři tisíce eur.

Logickou součást programu tvoří doprovodné koncertní akce. MOFFOM věnoval celou jednu sekci britskému kytaristovi Fredu Frithovi, ten také ve spolupráci s festivalem Stimul vystoupí 21. října v Divadle Archa.

  • Oficiální stránky festivalu najdete ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy