Mladí komunisté stojí na internetu 27 korun

Irena Hejdová Irena Hejdová
24. 10. 2007 16:45
Portál Doc-Air nabízí sestavu skvělých dokumentů

Praha - Kdo nemá možnost přijet do Jihlavy na festival dokumentů, může si vlastní přehlídku udělat v teple domova - díky portálu Doc-Air.

Je plný dokumentárních filmů nejen těch českých, ale i světových. Filmům se tak nabízí další distribuční kanál a divákům další možnost, jak se s českými dokumenty seznámit. "Naprostá většina snímků uváděná na festivalech se nedostane ani do kin, ani do televize. Proto vznikl Doc-Air," vysvětluje manažerka projektu Nina Numankadić.

Manželské etudy po 20 letech: Marcela
Manželské etudy po 20 letech: Marcela | Foto: ČT

Celkem je na Doc Airu k dispozici kolem 150 filmů, více než polovinu z nich tvoří česká dokumentární tvorba. Doc Air nabízí filmy ke stažení zdarma, či za nízký poplatek - v závislosti na tom, zda si je zájemce stáhne v méně kvalitním stream přenosu, či v kvalitě DivX nebo DVD. Aktuálně jsou tu k vidění i nejlepší snímky z loňského festivalu.

Třeba Kupředu levá, kupředu pravá, mrazivě zábavný portrét několika mladých komunistů a konzervativců od Lindy Jablonské, se na Doc Airu nabízí za 27 korun.

Doc Air nabízí i Sejdeme se v Eurocampu a Ženy pro měny Eriky Hníkové či oba angažované filmy Martina Marečka - Zdroj a Hry prachu.

Foto z filmu Zdroj
Foto z filmu Zdroj | Foto: AutomatFilm

Na portálu jsou zastoupeni snad všichni nejvýznamnější čeští dokumentaristé. Míra Janek, který právě dokončuje Kouteckého portrét Václava Havla, tu nabízí film Nachové plachty.

Helena Třeštíková ke stažení poskytuje kompletní cyklus svých Manželských etud. Jsou tu i celovečerní filmy - Chytilové Pátrání po Ester, Hodanovo Půl čtvrté či šest opulentních filmů Karla Vachka.

Unikátní je možnost vidět proces vzniku dokumentárního filmu prostřednictvím ukázek z připravovaných filmů, mimo jiné znovu od Heleny Třeštíkové či od Tomáše Kudrny a Olgy Sommerové.

Během festivalu navíc portál nabídne zcela zdarma i vybrané filmy ze soutěžních sekcí, například Papírový atentát Radima Procházky, nové filmy Víta Janečka či Martina Řezníčka. "Z letošní Jihlavy máme třicet filmů. Ze soutěží i z retrospektivních přehlídek Chrise Markera a Haruna Farockého," dodává Numankadić.

Doc Air nabízí zajímavé kousky i mimo dobu konání jihlavského festivalu, s jehož podporou vznikl. Jedním z nejnovějších přírůstků je profil rakouského provokatéra Ulricha Seidla, jehož nelítostný hraný pohled na Východní i Západní Evropu Import/Export je právě v kinech. Doc Air nabízí jeho předchozí dokumentární snímky Zvířecí láska, Milovník poprsí či Modelky.

K vidění a stažení jsou tu i filmy rakouského dokumentaristy a uznávaného fotografa Andrease Horvatha či filmy Jørgena Letha, Michaela Glawoggera a Sergeje Loznicy. A řada dalších...

 

Právě se děje

Další zprávy