Máničky vymetly letní kina a hospody, teď míří do kin

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 12. 2007 9:00
V lednu vstoupí do kinodistribuce ...a bude hůř

Praha - Loni si ho užili hospodští štamgasti i návštěvníci rockových klubů a letních kin, teď míří do běžné kinodistribuce. Adaptace undergroundového románu Jana Pelce a bude hůř bude od 3. ledna k vidění i v klasických kinech.

Kniha ... a bude hůř poprvé vyšla v 80. letech v exilu. Líčí osudy party mániček ze severních Čech, která před budováním socialistické vlasti dává v éře normalizace přednost alkoholickým dýchánkům, drogám a sexu. Netřeba zdůrazňovat, jakým kultem se předloha tehdy stala.

Režisér Petr Nikolaev natočil film na podzim 2006 na černobílý materiál. "Bez kompromisů" a tak, jak o tom snil. "Už když jsem knihu četl kdysi v 80. letech poprvé, bylo mi jasné, že to je filmová látka, ale v té době byla výroba takového filmu nemyslitelná," vzpomíná.

...a bude hůř - Pavel Zajíček a Radomil Uhlíř
...a bude hůř - Pavel Zajíček a Radomil Uhlíř | Foto: Produkce filmu

Chtěl se filmem vrátit do doby mého mládí: "Do té husákovské dusivé vaty, ve které se však daly prožít chvíle mimořádné intenzity. Pak jsem si povídal s jedním mladým klukem a ten se zmínil o knize ... a bude hůř. V ten moment se mi to propojilo, bylo to určité vnuknutí."

Nenápadný film krátce poté zaznamenal úspěch i na mezinárodní poli, loni se promítal v prestižní sekci Panorama na berlínském festivalu. V dubnu mu mezinárodní porota udělila čestné uznání na festivalu českých filmů Finále Plzeň.

V té době byl ale snímek k vidění jen mimo kina. Tvůrci si prý nedovedli představit, jak by se takový snímek mohl promítat ve multiplexových stáncích konzumu.

...a bude hůř
...a bude hůř | Foto: Zdeněk Tichý

"Návštěvnost na představení se v často nízkokapacitních sálech pohybovala v rozmezí šedesáti až sta diváků," říká Ivana Košuličová z distribuční společnosti Cinemart, která v červnu film uvedla do letních kin. Na 63 scénách ho vidělo šest tisíc diváků.

Zájem diváků i provozovatelů kin o možnost uvedení snímku nakonec podle Košuličové přesvědčily autory ke třetí distribuční vlně, tedy ke vstupu filmu do distribuční sítě. Klasickou premiéru si tak A bude hůř odbyde 3. ledna.

Věříme, že připomínka oné husákovské dusivé vaty ještě nedávných časů zabere i v neundegroundovém prostředí," dodává zástupkyně distributora.

 

Právě se děje

Další zprávy