Lucerna uvádí oscarovou obžalobu ministra Rumsfelda

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 3. 2008 8:00
Jeden svět nabízí i snímek Taxi na temnou stranu
Jeden svět: Taxi na temnou stranu
Jeden svět: Taxi na temnou stranu | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dokumentaristická kategorie zpravidla na Oscarech hraje druhé housle - pokud se jí neúčastní Michael Moore. Letos soutěžil se snímkem Sicko, v humbuku kolem Coenů a Markéty Irglové ale zaniklo, že známý skandalista musel odejít s prázdnou.

Pro Oscara si na podium došel Alex Gibney za snímek Taxi na temnou stranu, který je právě k vidění na festivalu lidských práv Jeden svět.

Ani Gibney není žádným nováčkem; za sebou má třeba na Oscara nominovaný snímek o aféře v Enronu.  Moore bodoval na Oscarech před šesti lety s Bowling for Columbine, loni tu dokumentaristickou kategorii vyhrál Al Gore s Nepříjemnou (klimatickou) pravdou. 

Letos před domácím Mooreovým tématem amerického zdravotnictví - zpracovaným s jeho typickým, lehce demagogickým stylem - dali akademici přednost příběhu z ostře sledovaného zahraničí.

Jeden svět: War/Dance
Jeden svět: War/Dance | Foto: Aktuálně.cz

Taxi na temnou stranu vypráví o afghánském taxikáři a o výbušném tématu týrání válečných zajatců americkými vojáky. Taxikář Dilawar byl jednoho dne zatčen, bez soudu uvězněn, po pěti dnech v cele zemřel následkem týrání.

Protibushobvský film je obžalobou bývalého amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda, který spolu s právníky Bílého domu přesvědčil Kongres, aby schválil používání mučení.

Čtěte také: Speciál k festivalu Jeden svět

Film se promítá v sekci Proč potřebujeme demokracii; k vidění bude ještě v sobotu večer v kině Lucerna - spolu s dalším oscarovým finalistou, snímkem War/dance.

Film režisérů Seana Finea a Andrey Nix opět vyrazil za americké hranice - tentokrát na černý kontinent.

Poetický dokument  vypráví o ugandských dětech, které v zemi zasažené dvacetiletou občanskou válkou vyrážejí na národní hudební soutěž, aby alespoň na chvíli zapomněly na prožité hrůzy, na popravy svých rodičů i zapojení do krutého zabíjení.

War/dance se promítá na Jednom světě v sobotu a také v pondělí.

Taxi na temnou stranu / Taxi to the Dark Side /Alex Gibney / USA / 2007 / 53 min. 

  • 08.03.2008, 23:40, Lucerna, Praha 

War/Dance / Sean Fine, Andrea Nix / USA / 2006 / 105 min.

  • 08.03.2008, 21:45, Lucerna, Praha 
  • 10.03.2008, 21:45, Lucerna, Praha 
  • 10.03.2008, 19:00, Art, Ostrava 
  • 15.03.2008, 19:00, Art, Brno

Bowling for Columbine / Michael Moore / USA / 2002 / 120 min.

  • 11.03.2008, 21:30, Atlas, Praha


 

 

Právě se děje

Další zprávy