Gibson se kaje: Nejsem antisemita

ČTK, Hej
2. 8. 2006 10:20
Los Angeles - Alkoholický výstřelek možná vyjde Mela Gibsona dost draho. Po filmu Umučení Krista je opět obviňován z antisemitismu.

Hollywoodský herec a producent Gibson se v úterý omluvil Židům za své antisemitské výroky, jimiž v alkoholovém opojení počastoval kalifornského policistu. Tvůrce oscarového Statečného srdce, který byl minulý pátek v Kalifornii zadržen silniční hlídkou, se chce se zástupci židovské obce sejít a hledat u nich pomoc při nápravě.

"Chci se omluvit zvláště všem členům židovské komunity za zlomyslná a nebezpečná slova, jimiž jsem napadl jednoho muže zákona. Nežádám jen o odpuštění. Chtěl bych učinit další krok a setkat se s vůdci židovské komunity, s nimiž mohu přímo prodiskutovat nejvhodnější cestu k usmíření," napsal Gibson v prohlášení, které zveřejnila americká média.

Gibson si prý uvědomuje, že cestu k nápravě nemůže uskutečnit sám. "Znovu žádám židovskou komunitu o pomoc. Vím, že v tomto společenství budou mnozí, kteří se mnou nebudou chtít mít nic společného, a já to pochopím. Ale modlím se, aby tyto dveře nezůstaly navždy uzavřeny," napsal.

Umučení Krista
Umučení Krista | Foto: Aktuálně.cz

Jako veřejná osobnost vnímá dopad svých slov a omluvil se zvláště těm, kteří se jeho výroky cítili osobně dotčeni. "Ale věřte, prosím, že skutečně nejsem antisemita," ujistil.

Kvůli antisemitským nadávkám už vyzvali někteří filmoví byznysmeni své kolegy, aby s hercem a producentem přestali spolupracovat. Celá aféra tak podle agentury Reuters může poškodit Gibsonovu kariéru.

"V době stoupajícího násilí ve světě nemůže zábavní průmysl nečinně stát a nechat Melu Gibsonovi projít takový tragicky pobuřující výrok," stojí v prohlášení, které zveřejnil jeden z předních filmových agentů Ari Emanuel.

"Lidé ze zábavního průmyslu, ať už Židé nebo křesťané, musí ukázat, že chápou, jak moc je v sázce tím, že se budou vyhýbat profesionální spolupráci s Melem Gibsonem, i kdyby to mělo znamenat obětování jejich zisků," dodává text.

Řada znalců hollywoodského zákulisí je naopak přesvědčená, že Gibsonův "přehmat" jeho kariéru nijak citelně neovlivní. "Pravidlem je odpouštět a zapomínat - když můžete přijít s filmem, který vydělá 100 milionů dolarů," prohlásil nejmenovaný zdroj.

Mel Gibson (vpravo) při režii snímku Umučení Krista
Mel Gibson (vpravo) při režii snímku Umučení Krista | Foto: Aktuálně.cz

První dopad už je nicméně znám. Gibsonův otec je popírač holocaustu a s jeho hvězdným synem spolupracovala televizní společnost ABC na přípravě televizní minisérie z období pronásledování Židů. 

V úterý však ABC podle agentury AP oznámila, že celý projekt - na němž se s  Gibsonovou produkční společností Icon podílela dva roky - ruší. Byť oficiálně se tak rozhodla proto, že ani po tak dlouhé době neobdržela scénář.

Server TMZ mezitím zveřejnil údajný čtyřstránkový originál policejního protokolu o Gibsonově zatčení. Herec prý policisty po zatčení na dálnici v kalifornském Malibu "bombardoval antisemitskými poznámkami" proloženými sprostými slovy.

Kromě výhrůžek zatýkajícímu důstojníkovi a pokusu o útěk měl Gibson  pronést: "Židé jsou odpovědní za všechny války světa." Nato se policisty otázal: "Jste Žid?" V této souvislosti se objevily spekulace, že policisté chtěli populárnímu herci vyjít vstříc a celý skandál ututlat.
   
Padesátiletý Gibson se poprvé veřejně omluvil hned o víkendu. "Když jsem byl zatčen, choval jsem se jako člověk zcela zbavený smyslů a říkal jsem věci, které nepokládám za pravdivé a které jsou ohavné," řekl v sobotu a dodal, že celý život bojoval s alkoholem a podnikne takové kroky, aby k podobným událostem už nikdy nedošlo. 
   
Není to poprvé, kdy vzbudil hněv židovských organizací. Za snímek Umučení Krista, který sugestivně zachycoval posledních několik hodin pozemského života Ježíše, byl obviňován z rozněcování antisemitských nálad - neboť film údajně znázorňoval Židy jako hlavní viníky Ježíšovy smrti.

Gibson, silně věřící katolík, však tato nařčení vždy odmítal. Kontroverzní snímek po celém světě zhlédlo několik desítek milionů diváků a svému tvůrci, který jej financoval z vlastních zdrojů, vydělal přes 600 milionů dolarů, v přepočtu přes 14 miliard korun. 

 

Právě se děje

Další zprávy