Kouzelník Polívka vyzraje na tvrdé skořápkáře 90. let

Irena Hejdová Irena Hejdová
24. 4. 2008 13:55
Hřebejk: Tentokrát jsme natočili veselý film pro radost
U mě dobrý
U mě dobrý | Foto: Martin Špelda pro T.H.A.

Praha - V půli května vstoupí do kin nový film U mě dobrý. Devátý snímek trojice Jan Hřebejk - Ondřej Trojan - Petr Jarchovský vyráží do divokých 90. let.

Hřebejk se po několika současných filmech opět obrátil do minulosti a k prověřeným látkám Petra Šabacha. Z jeho povídek poskládal mariášovou komedii o partičce přátelů, která možná vyzraje i na tvrdé skořápkáře z vysočanských bleších trhů.

„I v předchozích filmech jsme měli radost z těch návratů ke věcem, které už zmizely," říká Hřebejk.

Prý si původně ani neuvědomil, jak moc byla éra 90. let od současnosti odlišná. „Ale když jsem viděl kostýmy, tak mi to došlo. I já bohužel nosil plísňáky a džínovou bundu."

Ve filmu ožívají také dobové typické rekvizity. Demonstruje se tu před tehdy novým McDonaldem, distribuuje se Amway a hrají se skořápky - právě ty stojí u základu problému, který ve filmu partička přátel řeší s grácií Dannyho parťáků.

„Na tu dobu vzpomínáme jako na dobu nadějí a iluzí. Není ale tak vzdálená, aby se člověk propadl do nostalgie," říká Hřebejk - i když i na vzpomínky na 90. leta došlo.

„Já osobně jsem podlehl Amway, ale když jsem si umyl hlavu tím jejich koncentrátem, tak to skončilo," říká Jarchovský. „Já měl jen kuponovou knížku," dodává Šabach.

Dnes už ale fenomény 90. let působí ve filmu spíš legračně. „Skořápky vytlačily hrací automaty a někde jsem se dočetl, že Češi ročně prosázejí 100 miliard korun - to zní trochu neuvěřitelně," říká Hřebejk.

U mě dobrý
U mě dobrý | Foto: Martin Špelda pro T.H.A.

„A pán, co tehdy provozoval v holešovické tržnici peep show v autobuse, je teď vážený miliardář a podnikatel roku," dodává historkář Šabach.

Film natočil Hřebejk u vody a jeho oblíbenými námořnickými tričky se to v něm jen hemží. „Natočili jsme několik vážnějších filmů, tak jsem si řekli, proč si zase nenatočit nějaký veselý film, jen tak pro radost," charkterizuje snímek.

Do filmu obsadil řadu neherců i kamarádů; sestava to je spíš netradiční než typická a Hřebejka tentokrát nelze vinit, že sází jen na provařené tváře.

Z tradičních hřebejkovských herců nechybí Bolek Polívka, tentokrát ve vděčné roli stárnoucího kouzelníka. S ním se u hospodského stolu scházejí Miroslav Vladyka, Jiří Schmitzer, Lenka Vlasáková, Vladimír Javorský či Petr Forman.

U mě dobrý
U mě dobrý | Foto: Martin Špelda pro T.H.A.

Krom zahrádkářské kolonie v Libni se natáčelo i v exotickém prostředí bleších trhů. „Ale to šlo lehce, majitele trhů jsme obsadili do epizodní role jednoho ze skořápkářových pomocníků, byl velmi vstřícný," vzpomíná Hřebejk.

Přesto natáčení nešlo úplně snadno: „Ve dvou třetinách natáčení jsme zjistili závadu na kameře a museli jsme masivně přetáčet, záběry byly nezaostřené, třeba noční jsme vůbec nemohli použít."

U mě dobrý je druhým Hřebejkovým filmem připraveným s televizí Nova. Do kin ho uvede společnost Falcon, která by ráda na znovu přitáhla divácké masy

 Poslední Hřebejkův film Medvídek vidělo 440 tisíc diváků, předchozí Krásku v nesnázích 315 tisíc diváků. Dosud nejnavštěvovanějším Hřebejkovým filmem zůstávají Pelíšky, které v roce 1999 vidělo více než milion diváků.

„Rádi bychom dosáhli vysokých čísel - tomu napovídá i počet skoro čtyřiceti kopií a nasazení v půli května," plánuje ředitel Falconu Jan Bradáč.

Další Šabachovy látky se teď chopil i Ondřej Trojan, který se chystá na režírování románu Občanský průkaz. „Po Petru Jarchovském jsem chtěl původně komedii ze současnosti, nakonec zas skončil u minulosti, nostalgie a Šabacha," směje se Trojan. 

 

Právě se děje

Další zprávy