Koktavý král Colin Firth ovládl britské nezávislé ceny

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
6. 12. 2010 13:08
Snímek The King's Speech prý míří i za Oscary
NEJLEPŠÍ HEREC VE VEDLEJŠÍ ROLI - Geoffrey Rush (The King's Speech). Na snímku Grauman's Chinese theatre, Hollywood: Colin Firth a Geoffrey Rush při americké premiéře filmu The King's Speech.
NEJLEPŠÍ HEREC VE VEDLEJŠÍ ROLI - Geoffrey Rush (The King's Speech). Na snímku Grauman's Chinese theatre, Hollywood: Colin Firth a Geoffrey Rush při americké premiéře filmu The King's Speech. | Foto: Reuters

Londýn - Film o králi Jiřím VI., který se snaží překonat své koktání, byl vyhlášen britským nezávislým snímkem roku. Titul The King's Speech (Králova řeč), o němž se mluví i jako o favoritovi pro nadcházející Oscary, získal v Londýně celekm pět cen BIFA.

Kromě trofeje pro nejlepší film patří Králově řeči i cena pro nejlepšího herce v hlavní roli: odnesl si ji Colin Firth za titulní úlohu zadrhávajícího monarchy a otce dnešní královny Alžběty II. Další dvě herecké ceny za vedlejší úlohy získali Helena Bonhamová Carterová za roli jeho královské manželky a Australan Geoffrey Rush za vedlejší, ale iniciační úlohu králova logopeda. Američan David Seidler pak dostal cenu za nejlepší scénář.

Foto: Aktuálně.cz

Firth si zahrál krále Jiřího VI. usedajícího v roce 1936 na britský trůn. Panovník si pozve „plebejského" australského logopeda Lionela Loguea, aby mu v předvečer 2. světové války pomohl zlepšit mluvený projev. Snímek stojí právě na hereckých výkonech a na řadě legračních cvičení ve slovním fotbalu, jež odrážejí nostalgii po časech staré monarchie. Divákům může The King's Speech připomenout My Fair Lady nebo Rushův film Záře.

„Pro mě je to ale především příběh, který na vztahu obou mužů evokuje dobové vnímání Británie a jejích kolonií. A stejně tak je to drama o tradiční sociální hierarchii - zachycuje mimořádný okamžik, v němž se na chvíli setkají dva zcela odlišné vesmíry," vysvětloval Rush v Torontu, kde měl snímek festivalovou premiéru.

Dobový film byl pro Firtha další velkou příležitostí. Loni byl herec nominován na Oscara za úlohu homosexuálního profesora ve snímku Single Man. Britští kritici věří, že tentokrát má šanci zlatou sošku získat. Firth o tom ale odmítl spekulovat.

Foto: Aktuálně.cz

„Může to celé skončit už dnes. Film si už teď vede lépe, než se čekalo. Všimli si ho na festivalech, je legračnější, než jsme si mysleli, dokáže lidi i rozplakat," řekl jen. Snímek před dvěma týdny vstoupil do amerických kin. Do britských půjde začátkem ledna (a do českých v březnu).

Cenu BIFA pro herečku v hlavní roli dostala Carey Mulliganová za výkon ve filmu Never Let Me Go (Neopouštěj mě) podle sci-fi britského spisovatele japonského původu Kazua Ishigura. Děj je situován do internátní školy, jejíž studenti - jak se ukáže - jsou klony určenými k dárcovství orgánů.

Herečka si tak zopakovala vítězství z loňska, kdy vyhrála za výkon ve filmu Škola života: za tuto roli byla nominována i na Oscara a vyšvihla se díky ní mezi vycházející hvězdy.

Nejlepším režisérem byl v Londýně vyhlášen Gareth Edwards, který se svým debutem Monsters (Příšery) porazil taková jména jako Mike Leigh (Další rok), Tom Hooper (The King's Speech) a Mark Romanek (Never Let Me Go).

Foto: Aktuálně.cz

Edwards natočil sci-fi Monsters za pouhých 500 000 liber. Dostal také cenu pro nejlepší speciální efekty, které vytvořil na svém počítači v ložnici. Monstra tu ostatně neslouží jako základ akční vybíječky. Film sice vypráví o putování lidí krajinou zamořenou mimozemskými tvory - ti však jen symbolizují a dotvářejí atmosféru ohrožení.

BIFA pro nejlepší zahraniční film dostal francouzský Prorok. Nejlepším dokumentem byl vyhlášen Enemies of the People (Nepřátelé lidu) o genocidě v Kambodži.

Ceny britského nezávislého filmu se udělují od roku 1998. Nominován může být film, jehož náklady nepřekročily deset milionů liber a byl financován nejméně z 51 procent z britských zdrojů. Loni dostal BIFA pro nejlepší film režisér Duncan Jones, syn Davida Bowieho, za sci-fi Moon (Měsíc). Předloni vyhrál Milionář z chatrče, který posléze triumfoval při Oscarech.

 

Právě se děje

Další zprávy